2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ideje (le)kapcsolni: pocsékoljuk az energiát, pedig nagyon nem kellene

A klímaváltozás nem cicózik: már ma is komoly következményei vannak a világ drasztikus károsanyag-kibocsátásának. Ennek ellenére az Eurostat adatai szerint az EU primerenergia-fogyasztása 2017-ben 0,9 százalékkal, a végső energiaigénye 1,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

A bolygó felmelegedéséért felelős üvegházhatású gázok kibocsátása új csúcsot döntött meg, miközben egy 450 tudós által készített jelentés az éghajlati körülmények további romlását nyugtázta.

Mindeközben

egy átlagos magyar háztartásban a felhasznált energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítjuk. Ez meglepően nagy arány, az európai átlagnál mintegy 10 százalékkal magasabb.

Szomorú adat az is, hogy az elmúlt évtizedben a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása nagyjából stagnált, míg az európai átlag mintegy 16 százalékos csökkenést mutat. 

Folyamatosan nő az energiafogyasztásunk Fotó: Pixabay

Magyarországon egy főre átlagban naponta 15 kilogramm szén-dioxid- (CO2-) kibocsátás jut. Egy 1970-ben, az akkori építési előírások szerint épült családi ház évente egy négyzetméterre számítva kb. hatvan kilogramm CO2-ot bocsát ki korszerűsítés híján. Egy 2000-ben épült ház mintegy negyven kilogrammot, míg egy új energetikai előírások szerint épült modern ház ennek töredékét.

A Piac és Profit cikkében kitér arra, hogy családok kétharmada ma elégedetlen annak az épületnek az állapotával, amelyben él, és a tervek között fontos szerepet kapnak az energiafelhasználás csökkentésére irányuló célok, melyek eléréséhez állami ösztönzőre is szükség lenne. 

Az energetikai korszerűsítések tehát hozzájárulnak az otthonokban felhasznált energia és károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, de már felhasználási szokásaink módosítása is sokat segít (tippekért érdemes ide kattintani).

„A magyarok nagy része látja, hogy komoly gond a klímaváltozás, szívesen tenne is ellene – csak épp nehéz beazonosítani, hogyan. Épp ezért fontos tudatosítani: az energiával való takarékos és hatékony bánásmód remek eszköz a klímaváltozás hatásainak enyhítésére is. Így mi is aktívan, öngondoskodó módon tehetünk magunk és családunk jólétéért, környezetünk jobbá tételéért” – idézte Koritár Zsuzsannának, a MEHI programigazgatójának szavait a Piac és Profit. 

Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam