2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan használjuk fel a tojáshéjat a kertben? 5 tipp!

Aki szorgalmasan összegyűjti a konyhai sütés-főzés során felhasznált tojások héját, jó hasznát veheti a kertben. A keletkező tojáshéjjal nem kell mást tennünk, mint leöblítenünk és egy fedél nélküli nagy, 5 literes befőttes üvegben tárolnunk, amelyben szépen (és nem utolsósorban szagmentesen) kiszárad.

Tápanyagforrás

Bár a nitrogén, a foszfor és a kálium a legfontosabb a növények egészséges növekedése szempontjából, a kalcium is elengedhetetlen a növényi sejtfalak zavartalan fejlődéséhez. A kalcium-karbonátból álló tojáshéj kiváló arra, hogy biztosítsa ezt a fontos ásványi anyagot a növényeknek. A tojáshéjat mozsárban törjük apró darabokra, vagy konyhai darálóval aprítsuk fel, majd gereblyézzük bele a talajba. Mivel több hónapig tart, amíg a tojáshéj lebomlik, és a növények a gyökereiken keresztül hasznosítani tudják, célszerű ezt a műveletet már ősszel elvégeznünk, majd tavasszal további adagokat belegereblyéznünk a talajba.

Ugyanígy elősegíti a növények egészséges fejlődését, ha a finomra összezúzott tojáshéjat más szerves anyagokkal együtt az ültetőgödör aljába szórjuk.

Csíráztató edény

Mivel a tojáshéj biológiailag lebomlik, kiváló palántanevelő pohár válik belőle, amely nem hagy maga után felesleges hulladékot. A mélyebb héjakat válogassuk ki, ezekből lesz a legjobb csíráztató. A héjakat célszerű sterilizálnunk úgy, hogy vízben felforraljuk azokat, vagy 30 percre 200 fokra felhevített sütőbe tesszük.

Ezután egy szöggel vagy árral fúrjunk egy kis lyukat a tojáshéj aljába, amelyen keresztül távozni tud a felesleges öntözővíz. Töltsük fel a héjat ültetőkeverékkel, és vessük el bele a magot a mag tasakján feltüntetett útmutató szerint. Miután a mag kicsírázott, és a kihajtott növény elég nagyra nőtt, tojáshéjjal együtt átültethetjük egy nagyobb cserépbe vagy szabad földbe.

A tojáshéj új élete Fotó: Shutterstock

Kártevők elleni védekezés

A tapasztalatok szerint a kerti talajra szórt zúzott tojáshéj segít távol tartani számos kártevőt, legyen az nagy testű vagy kicsi. Sok kertész az apróra zúzott tojáshéjat a házas és meztelencsigák távol tartására használja fel. Ez azonban nem minden esetben válik be, a nagy étvágyú csúszómászók egy részét ugyanis még ez az akadály sem rettenti el attól, hogy megközelítsék a kiszemelt zamatos, zöld lombú zöldségeket.

Madáreleség

Az emberhez és a növényekhez hasonlóan a madaraknak is az előnyére válik, ha az étrendjük tartalmaz némi kalciumot. Különösen igaz ez a tojásrakás előtt, illetve után álló nőstény madarakra. A madáreleség elkészítéséhez mindenekelőtt sterilizáljuk a tojáshéjakat a fentiekben leírtak szerint, ezt követően őröljük finomra, végül keverjük hozzá a kerti madarak számára előállított, portalanított magkeverékhez.

Madáreledel is készülhet a tojáshéjból Fotó: Shutterstock

Talajtakaró mulcs

Ugyanúgy, ahogy például a kagylóhéjból, tojáshéjból is válhat különleges talajtakaró mulcs a kertben, feltéve, hogy sikerül egy-egy ágyás betakarásához elegendő mennyiséget összegyűjtenünk. Az elég vastag rétegben leterített tojáshéj még a gyomosodást is sikeresen visszaszorítja.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam