2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lehet leszokni a víz pazarlásáról

Számos érezhető következménye van a globális felmelegedésnek. Az egyre gyakoribb természeti csapások mellett az iható ivóvíz hiánya is komoly problémát jelent. Ezúttal olyan könnyen betartható vízspórolási tippeket hoztunk, amelyekkel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de a jövő generációit is megóvhatjuk a bajtól. 

Hiába érezzük úgy, hogy Közép-Európában bővelkedünk az iható, tiszta ivóvízből. Míg a nagyszüleink idejében egy ember napi vízfogyasztása csupán 30-40 liter volt, mára ez 150 liter körül mozog.

Szerencsére, ha spórolni akarunk a vízzel, nem is kell őrült összegeket költeni, elég kicsit tudatosabban élni. 

1. lépés: ne hagyjuk elfolyni!

Javítsuk meg a csöpögő csapot vagy a folyó vécét. Így ugyanis naponta akár négy liter víz is elszivároghat. Ha pedig elöregedtek a csapok, érdemes a hagyományos helyett keverőcsapra váltani, mert kevesebb vizet pazarolunk.

Zárjuk el rendesen a csapot! Fotó: Pixabay

újrahasznosítás

Tegyünk egy kisebb lavórt, vödröt a csap alá, amikor gyümölcsöt vagy zöldséget mosunk, és később ezzel a vízzel öntözzük a virágokat. Az elkötelezettebbek a vécét is öblíthetik így.

Addig is összegyűjthetjük a vizet, míg a megfelelően meleg vagy hideg hőmérsékletre várunk. Ha hideg vizet szeretnénk inni, tartsunk egy kancsóval a hűtőben.

Minden csepp számít!

Sokszor folyatjuk még akkor is a vizet, amikor végképp nincs szükség rá. Idővel ösztönös rutinná válhat, hogy a fogkefe benedvesítése után elzárjuk a vizet, míg mossuk a fogunkat. Egy perc alatt a csapból 10 liter víz is elfolyhat. Ha a fogmosás idejére elzárjuk a csapot, akár 20 liter vizet is megspóroltunk. Havi szinten ez már komoly mennyiség: 30*2*20=1200 literről beszélünk.

Pár száz forintért pedig már vehetünk egy perlátort, azaz gyöngyöztetős szórófejet a csapra. Ez az egyszerű kis szerkezet levegőt kever a vízhez, így

a csapból kifolyó víz akár harmadát is megtakaríthatjuk, miközben ugyanúgy tudunk tisztálkodni, főzni, takarítani.

A fogmosó pohárral is sokat spórolhatunk Fotó: Pixabay
  • A tudatosabb vízhasználat jegyében érdemes rövidebb ideig zuhanyozni.
  • A mai modern mosogatógépek időt, energiát és vizet spórolnak nekünk. Egy ilyen gép 10-14 liter vízben mosogat el 6-12 terítéknyi tányért és evőeszközt. Ez körülbelül az a vízmennyiség, amely 1-2 perc alatt kifolyik a csapból. Ha pedig A-s vagy A+-os energiakategóriájú gépet használunk, akkor kevesebb áramot fogyasztunk, mint amennyi a kézi mosogatásnál a víz felmelegítésének költsége.
Neked ajánljuk
Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Egy falat szeretet karácsonyra Autózni nem lehet zölden, de közlekedni igen A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam