2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ami késik, nem múlik...

Bár az idei május szokatlanul hűvös időt hozott, ez sajnos nem jelenti, hogy idén teljesen elkerülnek minket a hőhullámokkal járó kellemetlenségek. Érdemes betárazni néhány energia- és pénzbarát tippet a közelgő nyári napokra.

A nyári hőhullámok gyakoribbá válásával, amelyek különösen a nagyvárosokban teszik elviselhetetlenné és az egészségre is veszélyessé a lakóterek hőmérsékletét, egyre többen döntenek a klímaberendezések telepítése mellett. Ezek azonban túl azon, hogy magas energiafogyasztásukkal a probléma újratermeléséhez vezetnek, működési elvük következtében a falakat is melegítik – írja az Ecowoman.

Egy kis tudatossággal és praktikus hozzáállással azonban sokat tehetünk azért, hogy ne, vagy csak rövidebb időszakokra szoruljunk a klímaberendezés segítségére:

Zárd ki a meleget

A szellőztetés kulcsfontosságú – azonban nem mindegy, mikor történik: használd ki az esti és reggeli hűvös időszakokat, és egy kiadós kereszthuzattal száműzd a bent rekedt hőséget. Nappal ugyanakkor minden nyílászárót szigorúan tarts zárva, és vesd be a rendelkezésedre álló árnyékoló megoldásokat. Legyen az reluxa, roló, spaletta vagy függöny – a lényeg a napsugarak távol tartása. Ezek hiányában praktikus megoldás lehet egy hővédő fólia felszerelése.

Fotó: Chetan/pexels.com

A családi tűzhely melege

Hideg időben nincs is jobb annál, mint mikor a sülő süteményre várva összegyűlik a konyhában a család. Csakhogy a sütés-főzés nyáron is ugyanannyi meleget termel, ezért válassz minél egyszerűbb ételeket, elkészítésüket időzítsd a hűvösebb órákra, és használj fedőt – utóbbival is sokat tehetsz a konyha felmelegedése ellen.

Fotó: pxhere.com

A mosogatógép működése is jelentős hőtermeléssel jár, ezért mindenképp csak teljes kihasználtsággal és a hűvösebb napszakokban indítsuk csak el. A hűtőszekrényt semmiképp se állítsuk a megszokottnál alacsonyabb hőfokra – a jéghideg limonádé élvezete nem fogja ellensúlyozni azt a kellemetlenséget, amit a frizsider által leadott plusz fokok okoznak.

A nyári kikapcsolódás is új értelmet nyer

Az elektromos készülékek nem csak a konyhában fűthetnek be nekünk. A folyamatosan üzemelő számítógépek, tévékészülékek és egyéb eszközök is hőt termelnek, ezért ne használd őket feleslegesen, kikapcsoláskor pedig kerüld a standby üzemmód használatát. 

Neked ajánljuk
Egyre népszerűbb a napelemes tetőcserép Létezik környezetbarát szemeteszacskó? A klíma kiválasztásakor a télre is érdemes gondolni Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: ecowoman.de
Vissza
Hírfolyam