2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyagban fürdik a világ – de neked nem kell!

Talán nincs még egy olyan zuga a lakásnak, ahol olyan kis helyen annyi műanyag tud összezsúfolódni, mint a fürdőszobában: nemcsak a flakonok, tubusok és tégelyek készülnek plasztikból, de sokszor bizony a tartalmuk is.

Mivel a kozmetikai ipar látszólag múlhatatlan szenvedélyt táplál a mikrogyöngyök iránt, és számos viszonylag lassan elkopó használati tárgy (fogkefe, körömkefe) szintén műanyagból készül, a műanyagmentes fürdőszoba kialakítása nem egy rövid távon megvalósítható projekt – derül ki a Liligreen által összegyűjtött ötletekből.

Már csak azért sem, mert egy környezettudatosságon alapuló elhatározást annak szellemében is érdemes keresztülvinni: vagyis semmiképp nem ildomos a korábban bespájzolt termékeket a változás vágyától hajtva kihajítani. Ráadásul a lassan, fokozatosan kialakított szokások tartósabbak is lesznek.

Fotó: pexels.com

Lépések a zero waste fürdőszoba felé:

  • A már megvásárolt termékeket használd el, a bontatlan tubusok esetében opció lehet az elajándékozás, olykor ilyen témájú adománygyűjtésekbe is belefuthatsz.
  • A kiürülő tárolóedényeket sem kell egy vallás szigorával száműzni: utántöltőként vagy a lakás más pontján bevethető tárolóként is jó szolgálatot tehetnek még.
  • Gondold át, mi az, amire mindenképp szükséged van a tisztálkodási rutinod során. Ma már számos vállalat és kisvállalkozó kínál természetes alapanyagokból készülő natúrkozmetikumokat, de ha fogékony vagy a pepecselésre, számos receptet találhatsz az interneten, például az Élő Bolygónkon is saját tisztálkodási szereid elkészítéséhez.
  • Ha új berendezési tárgy vagy bútor beszerzése válik szükségessé, törekedj a tartós, megújuló alapanyagokból készülő darabok választására. A bambusznak számtalan előnye van, de a fa, a parafa, a kő és az üveg is jó alapanyag.
  • Egyre több webáruház szakosodik mindennapos használati tárgyak fenntartható erőforrásból előállított, lebomló változatainak forgalmazására, így könnyen szert tehetsz bambusz fogkefére, fából készült haj- vagy éppen WC-kefére.
Neked ajánljuk
A vírusidőszakban már minden második magyar ember vállalt kutyát Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között Télen két keréken? Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: lilligreen.de
Vissza
Hírfolyam