2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát megoldás: a fáradt sütőolaj újrahasznosítása

Egyliternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. A MOL töltőállomásain azonban  könnyedén visszaválthatjuk a sütőolajat, mellyel csökkenthetjük ökolábnyomunkat, és rengeteget tehetünk környezetünkért, egészségünkért.

A kenőanyagokban a felhasználás során szennyeződések halmozódhatnak fel, amelyek az egészségre, környezetre nézve kockázatot jelentenek.

Fotó: Youtube / Boldogolaj

Az olaj nemcsak az ivóvizet, de az élővilágot is fenyegeti: vízbe kerülve, annak tetején szétterülve megakadályozza az oxigénáramlást, s így súlyos károkat okozhat a növény- és állatvilágban.

A MOL elkötelezett a működéséből és termékeinek felhasználásából származó környezeti hatások csökkentése mellett, így biztosítják a fáradt olaj és a kapcsolódó veszélyes hulladékok begyűjtését és ártalmatlanítását.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Erre a problémára nyújt környezetbarát megoldást a MOL, lehetővé téve a lakosság számára, hogy kútjain leadja az olajat, majd a begyűjtött használt étolajból Komáromban a Rossi Biofuel üzemében bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel-gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz-előállításnak.

A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással újrahasznosított, környezetbarát termék lesz.   

Fáradt olaj leadásával kapcsolatos tudnivalók:

  • Töltőállomásainkon kizárólag lakossági eredetű fáradt olajat veszünk át.
  • Legfeljebb 10 literes kiszerelésben adható le.
  • Kérjük, közvetlenül a személyzetnek adja át.
  • Ide kattintva keresse meg az önhöz legközelebb eső fáradtolaj-átvevő helyet!
Neked ajánljuk
November 1-ig még kedvezményesen kínál e-autótöltési lehetőséget a Mol A madarak azt csiripelik, érdemes a Chez Dodo édes meglepetéseit választani Már itthon is vásárolhatunk visszaváltható flakonban Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: mol.hu
Vissza
Hírfolyam