2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így óvhatjuk a környezetünket a háztartási gépek okos használatával

A megbízható, azaz hosszú éveken keresztül használható, takarékos háztartási gépek jelentős szerepet játszanak az ökológiai lábnyom csökkentésében. A berendezések tudatos használata, az okostechnológiák és a mesterséges intelligencia e téren ráadásul újabb távlatokat nyit. Az LG Magyarország a környezetvédelmi világnapra összegyűjtötte a leghasznosabb tudnivalókat.

Az EU-ban a teljes energiafogyasztás negyedéért, míg Magyarországon harmadáért a háztartások felelnek. A lakóépületek megfelelő hőszigetelése mellett egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen energiahatékonyságú háztartási készülékeket állítunk csatasorba, illetve azokat milyen módon használjuk.

Ha például az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát lehetne megtakarítani, ami Portugália éves teljes villamosenergia-fogyasztásának kétszeresével egyenlő.

Ráadásul ezzel több mint 6,142 milliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani – ez a mennyiség 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő.

Fotó: LG Magyarország/facebook.com

Tízezreket spórolhatunk takarékos gépekkel

„Magyarországon, bár az elmúlt években a támogatott csereprogramoknak is köszönhetően csökkent a háztartási nagygépek átlagéletkora, még mindig sok koros és energiapazarló készülék üzemel” – hívja fel a figyelmet Budai Nikoletta, az LG Magyarország szakértője.

Beszédes adat, hogy amennyiben hazánkban az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi 1,9 millió tonnával lenne csökkenthető Magyarország CO2-kibocsátása.

E mennyiség ötödét eredményezné a mosógép-matuzsálemek lecserélése, a fennmaradó részt pedig kb. fele-fele arányban hozná az elavult hűtők és fagyasztók kiváltása új készülékekkel. Nem mellesleg egy ilyen csere a rezsire is jótékonyan hat, a hűtők esetében ráadásul egy korszerű készülék az ételpazarlás csökkentésében is sokat segíthet.

Fotó: LG Electronics USA/facebook.com

Nem csak a gépen, a felhasználón is múlik

A környezettudatossághoz nemcsak az energiahatékony és tartós készülékek kiválasztása, de azok megfelelő használata is hozzátartozik.

  • A hűtőt például nem szabad sem sugárzó hőforrás (pl. tűzhely) közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, ezért ne helyezzük a gépet szűk kamrába, a faltól tartsunk legalább 10 cm távolságot, és félévente portalanítsuk a rácsot.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket legalább évente kétszer olvasszuk le.
  • A mosógép esetében a mosási hőmérséklet okos megválasztásával takaríthatunk meg több energiát, vagyis célszerű az átlagos szennyezettségű ruhákat csak 30-40 fokon, de az átlagosnál hosszabb programon mosni. A gépet töltsük tele, de ne tömjük túl.

Besegít a mesterséges intelligencia

A háztartási berendezések optimális, ezáltal energiatakarékosabb és környezetkímélőbb működtetésében egyre nagyobb szerep jut az okos, illetve a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó megoldásoknak.

„A mesterséges intelligenciával rendelkező háztartási gépek már most elérhetők, és mivel ezek a készülékek képesek elemezni nemcsak a környezetüket, de a felhasználói szokásokat is, ezek alapján pedig ki tudják választani az optimális működési beállításokat, sokkal energiahatékonyabban tudnak működni, mint a hagyományos társaik. Szintén az energiahatékonyságot és a kényelmet szolgálja, ha a készülékeket az okostelefonunk segítségével tudjuk ellenőrizni és irányítani” – hívja fel a figyelmet az LG szakértője.

Fotó: LG Magyarország/facebook.com

Ha például elutazunk, az LG Smart ThinQ™ alkalmazás segítségével távolról állíthatjuk be a hűtő hőmérsékletét, távolról vezérelhetjük a légkondicionálót, hogy egy percet se üzemeljen feleslegesen. Az okosfunkciók közül a hibafelismerés és -jelzés szintén olyan lehetőség, amely a pénztárcánk mellett a környezetet is óvja, hiszen ha a háztartási berendezés időben jelzi, hogy valamilyen probléma lépett fel, elkerülhetjük a hibás működésből fakadó többletfogyasztást és a borsosabb szervizszámlákat.

Neked ajánljuk
Berta Kati: A Föld meséje (rajzfilm) A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam