2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kendőzetlenül a törlőkendőkről

A mikroszálas törlőkendők sokáig igazi aduásznak számítottak a vegyszermentes takarítás mellett elkötelezettek számára. Azonban a természetes vizek egyre aggasztóbb mértékű mikroműanyag-szennyezése nagyon más megvilágításba helyezte ezeket a takarítóeszközöket.

A mikroszálas törlőkendők kétségtelenül okkal találtak utat maguknak a környezet iránt érzett felelősséggel vezetett háztartásokba: vegyszerek hozzáadása nélkül is hatékonyan tisztítanak, ráadásul a manapság divatos eldobható törlőkendőkkel szemben nagyon sokáig használhatók.  

Csakhogy ehhez ki kell őket mosni: ekkor pedig töméntelen mennyiségben bocsátják ki a tisztításkor nagyon praktikus, a természetre nézve azonban káros mikroszálakat.

Ugyanakkor mivel kevert műanyag szálakból készülnek, az újrahasznosításuk nem megoldható. Ezért semmiképp sem lenne környezettudatos döntés, ha most mindenki azonnal megszabadulna a már beszerzett daraboktól.

Fotó: Steve Buissinne/pixabay.com

A Wellnessmama összegyűjtött néhány tanácsot, amelyekkel csökkenthetjük a mikroszálas törlőkendőkkel okozott károkat.

  • Hogy minél ritkábban szoruljanak tisztításra, csak azokban az esetekben vessük be őket, amikor más megoldás nem járna megfelelő eredménnyel, vagy máskülönben erős vegyszerek használatára lenne szükség.
  • Érdemes langyos/hideg vízben mosni őket, mert magas hőmérsékleten több mikroszálat bocsátanak ki.
  • Már léteznek olyan mosózsákok is, amelyeket kifejezetten a műszálas anyagokból származó szennyeződések ellen fejlesztettek ki.

A fentiek alapján ugyanakkor érdemes lemondani az újabb törlőkendők beszerzéséről – helyette adja magát a megoldás, hogy a hordhatatlanná vált pamut ruhadarabokat hasznosítsuk erre a célra. Mivel ezek magukban kétségtelenül nem olyan hatékonyak, tisztítószerekre is szükségünk lesz. Azonban ma már számos környezetbarát termék közül választhatunk, illetve magunk is készíthetünk kíméletes tisztítószereket. Így biztosak lehetünk benne, hogy lakásunk tisztasága nem megy a tágabb környezetünk rovására.

Neked ajánljuk
Ezért érdemes szobanövényeket tartani Megvásárolt egy erdőt az IKEA Nagy mennyiségű gyógyszerrel szennyeztek egy víztározót Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást
Tovább a forrásra: wellnessmama.com
Vissza
Hírfolyam