2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a magyar csodaszer, amellyel nemcsak a házad, de a környezet is tisztább lesz

A magyar–indiai alapítású reNEW Technologies  egyedülálló választ adott a világ hulladék- és szennyvízproblémájára.

A túlnyomórészt szennyvíziszapból, mezőgazdasági és élelmiszer-hulladékból álló biomasszából sok millió baktérium közreműködésével, kontrollált fermentáció útján ecetsavat állítanak elő, mely a világ első újrahasznosított tisztítószerének alapjául szolgál – számolt be a femina.hu.

A hosszas kutatómunka eredményeként kifejlesztett eljárással létrejött ecetsavhoz adják hozzá a biológiailag lebomló felületaktív, gélesítő és illatanyagokat.

A Cycle termékek nemcsak a biológiailag nem lebomló, petrolkémiai anyagokat tartalmazó tisztítószereknél jobbak, de a hagyományos ökotisztítószerekkel szemben is van egy nagy előnyük: noha az utóbbiak valóban lebomlók és környezetbarátok, többségében növényi alapúak, így hasznos erőforrást vesznek el a mezőgazdasági termesztésből, nagy ökológiai lábnyomot hagyva maguk után. Ezzel szemben a Cycle tisztítószereinek előállításához hulladékot használnak fel, így körforgásos, megújuló forrásból származnak.

Fotó: Cycle.bio/facebook.com

Felvetődhet az a kérdés is, hogy mennyiben jobb ez, mint az egyszerű háztartási ecet, melynek ugyancsak az említett ecetsav az alapja. A termék fejlesztői elmondták, hogy az étkezési célokra is gyártott háztartási ecet esetében is igaz az, hogy a gyártás más hasznos erőforrásokon alapul, és nem az újrahasznosításon. Az ecet ugyan tökéletes például vízkőoldásra, de hiányoznak belőle olyan felületaktív, gélesítő anyagok, melyek a sokoldalú, hatékony tisztításhoz, és a könnyebb kezelhetőséghez szükségesek.

Neked ajánljuk
Fából épül fenntartható felhőkarcoló Berlinben A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Nagy mennyiségű gyógyszerrel szennyeztek egy víztározót Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam