2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzemeltesd ökosan a háztartási berendezéseidet

A gyártók egyre nagyobb súlyt helyeznek arra, hogy berendezéseik a lehető legkisebb energiafogyasztás mellett töltsék be funkciójukat. Ugyanakkor felhasználóként egy kis körültekintéssel még tovább csökkenthetjük háztartásunk ökolábnyomát.

Legyen szó hűtőről, mosogatógépről vagy televízióról, egy kis odafigyeléssel a régebbi készülékek energiafogyasztását is megzabolázhatjuk.

Hűtőszekrény

Ahhoz, hogy a hűtőszekrény fogyasztását alacsonyan tartsd, és az élettartamát kitold, érdemes legalább évente nem csak a higiénia és az esztétikum szempontjából fontos helyeket tisztán tartani: a megfelelő működést garantálja, ha legalább évenként a készülék hátán elhelyezkedő párologtató rácsokat is megtisztítod. Előtte mindenképp kapcsold ki a készüléket!

Fotó: pixnio.com

Mosógép

Csak feltétlenül szükséges esetekben alkalmazd a magas hőfokot. Az alacsonyabb mosási hőmérséklettel nemcsak energiát spórolhatsz, de a színes és az elasztikus ruháid is hosszabban megőrzik szépségüket, márpedig a textilipar környezeti ártalmait ismerve a ruhavásárlás időpontjának kitolása meglehetősen környezetbarát gyakorlat.

Mosogatógép

Törekedj rá, hogy mindig teljesen megpakolva indítsd el a gépet, az alapos mosogatás érdekében az edényeket szisztematikus rendezd el benne. Ha a készülékeden van erre lehetőség, kapcsold le a szárító programot, és ha végzett, nyisd ki a gép ajtaját: a mosástól forró edények a szabad levegőn is megszáradnak, és a párolgásuk a levegőnek is jót tesz.

Fotó: pexels.com

Felejtsd el a standby módot

A televízió, a hifi, a laptop – számtalan eszköz van, amelynél könnyű megszokni a standby üzemmód kényelmét, pedig a dologból fakadó nyereség nincs összhangban az így elherdált energiával. A hordozható készülékeidet se felejtsd a szükségesnél tovább a töltőre csatlakoztatva. 

De legyen szó bármilyen háztartási berendezésről a mosogatógéptől a légkondícionálóig, rendszeres tisztítással és karbantartással is nagyon sokat tehetsz élettartamuk meghosszabbításáért és optimális működésük fenntartásáért.

Neked ajánljuk
Futurisztikus elektromos buszt tesztel a BKK Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Gyógyhatású mézes keverék az immunrendszer erősítésére Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni Első ütemben 13 milliárdot biztosít a kormány az illegális hulladék felszámolására
Tovább a forrásra: easier.com
Vissza
Hírfolyam