2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A veszélyes hulladék nem csak eldugott gyárudvarokon terem

Az otthonunkban is számos olyan hulladék keletkezik, amelyekkel családunk és környezetünk megóvása érdekében különös körültekintéssel kell eljárnunk.

Festék, gyógyszer, tintapatron, mindenféle számítógépes és elektronikai kütyü, energiatakarékos izzó, akkumulátor, rovarirtók, lejárt kozmetikai termékek, tisztítószerek és még a körömlakk is, amiben dibutil-ftalát, toluol-vegyületek és formaldehid is található – sorolja a problematikus anyagokat a Nők Lapja Cafén megjelent összefoglaló.

Ezeket a termékeket speciálisan kell kezelnünk, mivel a veszélyes hulladék káros lehet az egészségünkre és a természetbe jutva az élővilágra is.

Amit lehet, kerülj el!

Ha teheted, ne használj káros anyagokat, nem biztos, hogy a vegyszerekből, borzalmasan káros összetevőkből álló tisztítószerekre, festékekre, körömlakkokra feltétlenül szükség van.

Mi legyen a felhalmozódott gyógyszerekkel?

Magyarországon koordinált, zárt rendszerben működik a lejárt gyógyszerek kezelése, ezeket a patikákban kihelyezett gyűjtőládába lehet bedobni. Viszont ezekbe a gyűjtőedényekbe tilos injekciós tűt dobni vagy tűz- és robbanásveszélyes spray-t, ezeket a kórházakban, szakrendelőkben kihelyezett gyűjtőhelyeken lehet leadni.

Fotó: Steve Buissinne/Wikimedia Commons

A használt olaj méreg

Az olaj a lefolyón keresztül a természetbe jutva súlyos károkat okoz: az élő szervezeteket elzárja az oxigéntől. Magyarország étolaj-felhasználása évente 110 ezer tonna, ennek nagyobb részét megesszük, egy kevés a melegítés közben elpárolog, de úgy 20-22 ezer tonna veszélyes hulladék lesz, amelytől számos átvevőponton felelősségteljesen válhatunk meg: MOL kutaknál, Coop olajpontokon, FKF hulladékudvarokon, a Biofilter Zrt. telephelyein vagy az ország nyugati régióiban a Pannon BioOlajnál is gyűjtik és újrahasznosítják az étolajat.

A kütyük árnyoldala

Kifejezetten veszélyes hulladéknak minősülnek az akkumulátorok, szárazelemek, a számítógép alkatrészei, a hűtő, a televízió. Ezekben a termékekben jelen lévő nehézfémek – kadmium, higany – a mi szerveinkben okoznak károsodást, vese-, máj- és idegrendszeri megbetegedéseket. Az energiatakarékos izzókban higany van, tehát veszélyes hulladékká lesznek, miután elhasználódtak. Nagyon sok nagy áruházba már most is vissza lehet ezeket vinni, amikor újat vásárolunk.

Fotó: maxpixel.net

Az elektronikai hulladék leadása magánszemélyek részére teljesen ingyenes a települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és elektromos készülékeket árusító kereskedőknél.

A Nők Lapja Cafe írásából a háztartásokban használt vegyszerekkel kapcsolatban is fontos adalékokat találsz.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam