2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

9 tipp, amivel megszabadulhatsz a konyhai bűztől

A szagtalan lét kulcsa abban rejlik, hogy nem szabad megvárni, amíg a bűz beivódik a falakba és a textíliákba, hanem csírájában kell elfojtani, lehetőleg még azelőtt, hogy egyáltalán a levegőbe jutna. Ha nem tudod kiűzni a kellemetlen szagokat a konyhádból, vesd be ezeket a házi praktikákat, amik tényleg működnek.

Hidd el, jobb megoldások is léteznek annál a konyhai bűz megelőzésére, mint hogy éjjel-nappal nyomatod a szagelszívót. Az Apartment Therapy összegyűjtött kilenc használható ötletet.

Fotó: visualhunt.com

#1 Használj fröccsenésgátlót

Az edények tetejére helyezhető fröccsenésgátló alapvetően arra szolgál, hogy ne terítsen be mindent a főzéshez használt olaj vagy zsiradék. A szénszűrős változatoknak azonban van egy másik előnyük is: elnyelik a kellemetlen szagokat.

#2 Forralj ecetes vizet...

Ryan Nicholas, a Simply Clean Oxford takarítószolgálat tulajdonosa azt javasolja, hogy amikor erős bukéjú összetevőkkel főzöl, keverj össze félcsészényi ecetet egycsészényi vízzel, majd forrald fel egy kis serpenyőben. A létrejövő gőz hatékonyan képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat.

#3 ...vagy potpourrit

Nicholas szerint az ecetes megoldáshoz hasonló eredményt érthetsz el akkor is, ha narancs- vagy citromhéjat, szegfűszeget és fahéjat tartalmazó potpourrit melegítesz egy lábasban, amíg gőzölögni nem kezd. Így nemcsak a szagokkal számolhatsz le, de kellemes illatot is teremthetsz a konyhában. Ha lehet, válassz olyat, amelyben citrusos összetevők vannak, mert ezek különösen hatékonyak a bűzzel szemben.

#4 Próbálj ki egy légtisztítót

A szakember azt mondja, szintén beválhat, ha főzés közben bekapcsolsz egy hordozható légtisztítót. Főleg abban az esetben, ha a szag füstből származik. A készülék további előnye, hogy a baktériumokat, vírusokat és penészspórákat is kiszűri a levegőből, illetve akkor is hatékonyan szagtalanít, ha a helyiség már bűzlik. 

#5 Tegyél szódabikarbónát egy tálba

Ahelyett, hogy csak elfedné, a szódabikarbóna felszívja a szagokat, ezért jó ötlet kitenni belőle egy tálkányit a konyhapultra, amikor valami büdöset főzöl – pláne, ha az valamilyen savas étel, mint a hal, a paradicsom vagy más zöldségek.

#6 Ellenőrizd a hűtőd hőmérsékletét

A hűtőszerkény szagosodása általában könnyedén kordában tartható a lejárt szavatosságú élelmiszerek kidobásával. Ha viszont visszatérő problémáról van szó, elképzelhető, hogy a készülék nem megfelelő hőmérsékleten üzemel. Az ideális érték 4 Celsius-fok vagy kevesebb.

#7 Szórj szódabikarbónát a szemeteszsákba

A főzés mellett a konyhában a szemetes az egyik legnagyobb bűzforrás. Ha szeretnéd megelőzni, hogy elfajuljon a helyzet, szórj némi szódabikarbónát a szemeteszsák aljára, mielőtt problémás ételeket (például halat) dobsz ki. A módszer a már büdös szemetes esetén is segíthet.

#8 Etesd citrommal a konyhamalacot

Ha citromszeleteket teszel az ételmaradékhoz, nemcsak a mosogatóból áradó szagoktól szabadulhatsz meg, hanem a zsíros lerakódásoktól is.

#9 Adj macskaalmot a kukához

A macskaalmot eleve úgy tervezték, hogy semlegesítse a cicákhoz kapcsolódó szagokat, ám a trükk a kukával is működik. Csak szórd az aljába a zsák elhelyezése előtt, és ha átnevesedik, cseréld ki.

Neked ajánljuk
Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő Ezek a gyógynövények a lappangó gyulladást is csökkenthetik Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam