2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tippek a műanyagmentes háztartásért

A következő műanyagmentes júliusra csaknem egy évet várnod kell, de addig is bőven találhatsz okot arra, hogy az egyszer használatos műanyagot távol tartsd az otthonodtól. Lassú változtatásokkal és egy kis kitartással te is hozzájárulhatsz, hogy a műanyag gyártása és a hulladék kezelése kevesebb erőforrást emésszen fel.

A szelektív hulladékgyűjtés önmagában nem jelent megoldást az elképesztő mennyiségben termelődő és a környezetet is szennyező szemét kezelésére – az is fontos lenne, hogy a műanyag hulladék keletkezését megelőzzük. A Ridikül összegyűjtött néhány tippet, amivel a műanyagot legalább részben kiiktathatod a háztartásodból.

  • Válasszunk műanyag csomagolású termék helyett üvegben lévőt. Ilyen lehet például a paradicsomlé, befőttek, gyümölcslevek, italok és szószok (például mustár).
  • Tároljuk otthon is üvegben a tartós élelmiszereket, maradékokat. A befőttes üvegek hőállóak, így tehetünk bele forró ételt is. De a hűtőbe is teheted bennük a megmaradt levest, főzeléket, vagy egyszerűen lehűthetünk bennük italokat.
Jó szolgálatot tesznek a befőttes üvegek például tészták, lisztek, rizs, fűszerek, száraz hüvelyesek, mák, cukor, só, mazsola, kókuszreszelék vagy olajos magvak tárolására Fotó: pixabay.com
  • Zacskó és fólia helyett viaszos vászon lehet a megoldás a szendvicsek csomagolására, a tálak lefedésére. Nem a hagyományos, nagymamaféléről van szó. Ezt a változatot egy kertész, Sarah Kaeck fejlesztette ki. Méhviaszt összekevert jojobaolajjal és gyantával: ebbe mártott bele textileket, amelyek száradás után vízállóak lettek. Hasonló kendőket magadnak is készíthetsz, illetve vásárolhatsz is.
  • A zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor használj vászon vagy más textilzsákot. A legtöbb élelmiszerboltban is vásárolhatsz így – természetesen a bevásárlótáskát se felejtsd otthon.
  • Ne vegyél műanyag palackos ásványvizet – helyette fogyassz csapvizet, szükség esetén szűrd át, és üvegben tárold. Ha a bubis víz szerelmese vagy, használhatsz kiskereskedőknél visszaváltható szódás szifont.
Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe E-bicikli-vásárlást támogató pályázat: augusztus 6-án éjfélig lehet benyújtani a papírokat Épül a Budapest–Balaton kerékpárút Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: ridikul.hu
Vissza
Hírfolyam