2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hűtő, amit öreganyánk bölcsessége működtet

A romlandó élelmiszerek megóvása, a hűsítő italok frissen tartása az áram megjelenése előtt is lehetséges volt, nyilván a mostaninál sokkal kisebb környezeti ártalom árán.

Ha valaki szeretné egy picit „zöldíteni” a háztartását vagy spórolna az áramszámlán, jó hasznát veheti az évezredes módszernek, amelyet az nlc.hu ismertetett.

Az energiamentes hűtőhöz két olyan agyagedényre lesz szükség, amelyek elférnek egymásban, lehetőleg úgy, hogy egy kis hely azért maradjon közöttük.

A nagyobb edény aljára pár centi vastag rétegben homokot kell önteni, majd belehelyezni a kisebb edényt. A fennmaradó hézagot is töltsük ki homokkal, majd a homokot itassuk át vízzel. Ezután a két edényt fedjük le vagy egy kerámiafedővel vagy egy nedves konyharuhával. Ezután hűvös, közvetlen napfénytől elzárt helyen kell tárolni.

Fotó: BuzzFeed Nifty/youtube.com

A víz áthatol az agyagedény pórusain, és ahogy elpárolog a felületéről, lehűti az edény tartalmát. A homokrétegre azért van szükség, hogy a folyamat lassabban menjen végbe, így az edény hosszabb ideig betölthesse a funkcióját. A homokot érdemes naponta újra átnedvesíteni, így hosszú időn át használható hűtőkészséghez jutunk.

Neked ajánljuk
Így pakolj a hűtődbe! Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam