2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan szabadulhatsz meg a molyoktól vegyszerek nélkül?

Nagyon vigyázni kell a gyapjúból készült ruha-, vagy textildarabokra, mert a molylepkék előszeretettel megdézsmálhatják a szöveteket, tönkretéve a drága holmikat. Cikkünkben 10 olyan természetes módszert ismertetünk, amelyek segítenek megszabadulni a molyoktól anélkül, hogy károsítanák a környezetet.

1. Gyógynövényes tasakok

Régi bevált szokás, hogy lyukacsos tasakokba kell tenni szárított levendulát, varádicsot vagy fehér ürmöt, majd bedugni a ruhák közé. Évente érdemes cserélni, hogy a növények ereje távol tartsa a molyokat.

2. Illóolajok

Készítsünk egy kis párnát, amelyet itassunk át levendula-, fenyő-, cédrus-, teafa- vagy a sok egyéb célra is kiválóan hasznosítható istenfa-illóolajjal, és helyezzük be a ruhák köze, amelyek így nemcsak molymentessé, hanem illatossá is válnak.

3. Illatos szappanok

A természetes aromák felhasználásával készülő szappanok használatával is elűzhetjük a molyokat, mert a kis rovarok egyáltalán nem csípik a szappant.

4. Szárított citrushéjak

Szárítsuk meg a mandarin, citrom, narancs héját, vágjuk fel kis kockákra, tegyük bele egy kis vászonzsákba, majd mehet be a ruhák közé. Érdemes havonta új héjakat használni a jobb hatás érdekében.

A molyok nem kedvelik az erőteljes illatokat Fotó: visualhunt.com

5. Dohány

Ez egy férfiasabb megoldás. Egy lyukacsos zacskóba tegyünk egy marék dohányt, és azt helyezzük be a szekrénybe, a ruhák közé. A moly nem szereti a dohány szagát, így elkerüli azt a környezetet.

6. Fenyő- és gesztenyefa

Egy kisebb zsákba tegyünk bele száraz fenyő-, gesztenye- vagy vörös cédrusfát, amelyek illatanyagától menekülőre fogják a molyok.

7. Ammónia

Szedjük ki a ruhákat, és a szekrények polcait, belső tereit töröljük ki ammóniával. A szag hamar elpárolog, a molyokkal együtt, amelyek messze el fogják kerülni a szekrényünket.

8. Muskátli

A virág leveleit tegyük egy vászonzsákba, majd azt a ruhák közé, amelyek így hosszú ideig molymentesek maradnak.

9. Tároljuk légmentes zsákokban a ruhákat

Ez is egy egyszerű módja annak, hogy a molyok ne okozzanak kárt a szövetekben. További haszna ennek a megoldásnak, hogy így nem veszik át a darabok a kellemetlen szagokat, és nem is porosodnak.

10. Hideg és ibolyántúli sugarak

A molyok nem bírják a hideget, és az ibolyántúli sugarak is ártanak nekik, így érdemes egy ilyen lámpát is beszerezni, hiszen ez a lárvákat is elpusztítja.

Neked ajánljuk
Így készül a szuperhatékony házi mosópor Így készül a szuperhatékony házi mosópor Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet? Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: filantropikum.com
Vissza
Hírfolyam