2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így tisztítsd a légkondit saját kezűleg

Nyáron sok lakásban szinte állandóan megy a légkondi, és mivel a lakás levegője ezen a készüléken halad keresztül, ezért kifejezetten fontos, hogy az mindig tiszta legyen. Nem feltétlenül szükséges azonban szerelőt hívni, te magad is elvégezheted ezt az egyszerű műveletet.

A légkondicionáló berendezés párában gazdag közegében jól tenyésznek a különböző kórokozók, amelyek légúti fertőzéseket okozhatnak, emellett a készülék könnyen el is tömődhet.

Légkondi tisztítása házilag

Legalább évi kétszer kell tisztítani a légkondit ahhoz, hogy megfelelően működjön – ezt célszerű tavasszal és ősszel elvégezni.

A koszos készülék több áramot is fogyaszt, így energiatakarékosság szempontjából is jó, ha mindig megfelelően működik a klíma az otthonodban.

A légkondicionáló tisztítása rövid művelet, mindössze 20-30 percet vesz igénybe. Érdemes rászánnod ezt a kis időt, mert ha jól karbantartod, azzal sokat teszel az egészségedért és a készülék megfelelő működéséért Fotó: visualhunt.com

A porszűrő tisztítása

Ez a klímatakarítás első és legfontosabb lépése. Ehhez kapcsold ki és áramtalanítsd a légkondit, ezután nyisd fel a készülék fedelét, és távolítsd el a porszűrőt. Ha nem nagyon koszos, elég lehet kiporszívóznod, ha komolyabb beavatkozásra van szükség, merítsd ecetes vízbe, hagyd benne 1-2 órát, azután vedd ki, és hagyd megszáradni, mielőtt visszatennéd.

A szűrőt érdemes gyakrabban tisztítani, mint a készüléket. Havonta-háromhavonta szükség lehet egy porszívózásra. Ha szakadást, sérülést, hibát találsz a szűrőn, ideje lecserélni.

A légkondi belseje

A szűrők eltávolítása után jön a klíma belsejének kitisztítása. Ezt is kezdheted egy óvatos porszívózással, ha van gőztisztítód, azt is használhatod, de ilyenkor mindenképpen várj pár percet, hogy megszáradjon a gép, mielőtt a következő munkafázishoz látsz.

Az előtisztogatás után jöhet bármilyen, boltban beszerezhető klímatisztító spray. Ezek már 1000 forint körül kaphatók, és gondoskodnak a baktériumok elpusztításáról. Alaposan fújd be a készüléket, majd várj legalább tíz percet, vagy amennyit a használati utasítás ír. Eközben már visszateheted a légszűrőket, és lecsukhatod a légkondi tetejét.

Ha a belső rész megszáradt, a készüléket helyezd újra áram alá, majd nyitott ablak mellett kapcsold be, és járasd öt percig. Eleinte kellemetlen szaga lehet, de ennyi idő elég ahhoz, hogy a klímatisztító vegyszer maradékait is kiszellőztesd, és a légkondid megint tökéletesen működjön.

Hogyan hűtsd a lakást természetes módszerekkel?

Ha nincs otthon légkondi, akkor sem kell szenvedned a nyári kánikulától. Néhány egyszerű módszer segítségével, melyekről ebben a cikkben olvashatsz, könnyen hűvösen tarthatod a lakást még a legrekkenőbb hőség idején is. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás teljesen felforgatja az orosz időjárást Ausztráliában magasodik a világ legzöldebb lakótornya Egy tini felfedezése segíthet a koronavírus elleni harcban (videóval) Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam