2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lehet a lakásodból fenntartható otthon

Manapság megkerülhetetlen téma a fenntarthatóság, rengeteg kezdeményezés dolgozik azon, hogy egyre több ember életszemléletének részévé váljon. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy a lakásodból fenntartható otthon válhasson. 

Egyre több lakást és házat terveznek már eleve úgy, hogy az alapvetően megfeleljen a fenntarthatóság elveinek. Passzív házak, bioklímás házak, napkollektorok és napelemek – többünknek ismerős fogalmak ezek. Az okos megoldások azonban egyelőre nem mindig olcsók, ezért sok ember számára elérhetetlenek.

Nem kell azonban kizárólag óriási lépésekben gondolkodni, már az is elegendő, ha kis dolgokkal hozzájárulunk a környezetünk egészségéhez.

Szuper érzés lesz arra gondolnod, hogy a lehetőségeidhez mérten mindent megtettél, hogy ne szennyezd tovább a Földet.

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

Ha még eddig nem tetted meg, kezdd el szelektíven gyűjteni a hulladékot. A társasházak nagy része már így gyűjti a szemetet, de ha a tiéd még nem, akkor keresd meg az otthonodhoz legközelebbi gyűjtőpontot.

TAKARÍTÓESZKÖZÖK

Cseréld le a takarítóeszközöket környezetbarát verzióra. Folyékony mosódió, ecetes általános tisztító – ezek olyan takarítószerek, melyeknek sokkal kisebb káros hatásuk van a környezetre.

Fotó: Pixabay

ENERGIATAKARÉKOSSÁG

Cseréld le az összes izzódat LED-világításra. A LED-es izzók nem olcsók, de a pénztárcád nagyon hálás lesz, amikor az áramszámlát kell befizetned.

ÉTELEK FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁSBÓL

Igyekezz a hűtőt telepakolni olyan alapanyagokkal, melyek fenntartható gazdálkodásból származnak. Így támogatod a kisebb kereskedőket, finomabb és egészségesebb ételeket eszel majd. Piacozni menő, keresd meg a hozzád legközelebb esőt!

DUPLA ABLAKÜVEG

A régi lakásokban gyakran láthatunk dupla üveges ablakokat, nem hiába. A két üveglap sokkal jobban tartja a hőt, így a fűtés is hatékonyabb lesz télen.

KÉTGOMBOS WC

Apróság, de sokat segít. Nem mindig kell a tartály teljes tartalmát használnod, ha öblíteni szeretnéd a toalettet.

ORGANIKUS FALFESTÉK

Válassz organikus anyagokból készült festéket házfelújításkor. 

ÚJRAHASZNOSÍTOTT RUHÁK

Ne tömd tele a szekrényedet újabb és újabb felesleges ruhákkal. Próbálj meg sokkal tudatosabban vásárolni. A felesleges ruhákat juttasd el olyan szervezetekhez, amelyek rászorulóknak adják azokat. Hidd el, a lelkednek is jót tesz majd.

SAJÁT KISKERT

Készítsd el saját kiskertedet, ahol a fűszernövényeket magadnak termeszted. Ez akár egy balkonláda is lehet, de ha szerencsés vagy, és van kerted, magaságyásban is gondolkodhatsz. 

BICIKLI

Járj bringával! A lakásodban a falra szerezz be egy biciklitartót, így a tárolással sem lesz baj. 

Neked ajánljuk
Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: otthonokesmegoldasok.hu
Vissza
Hírfolyam