2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaglábnyomunk csökkentése pár lépésben

A Greenpeace Magyarország szerint mi, állampolgárok is tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük „műanyaglábnyomunkat”. Ehhez ráadásul nincs szükség bonyolult dolgokra, csupán néhány lépést kell betartani. A műanyagfelhasználás csökkentése céljából kisokost tett közzé a Greenpeace Magyarország. 

A kisokos első tanácsa, hogy a háztartásokban való műanyagfelhasználást próbáljuk meg csökkenteni. 

Fotó: shutterstock.com

A Greenpace Magyarország szerint a Dunával naponta 4,2 tonna műanyaghulladék kerül a Fekete-tengerbe. Ha azonban átgondoljuk, mit fogunk vásárolni, mik azok, amikre valóban szükségünk van, nagyobb eséllyel kerüljük el a kényszerből elfogadott nejlonszatyrok használatát. És más – feleslegesen vásárolt, hamar hulladékká váló – holmik beszerzését is.

A Greenpeace azt javasolja, használjunk újrahasználható szállítóeszközt, például vászonszatyrot, rőzsekosarat, húzható kiskocsit vagy vastag, sokszor használatos polipropilén műanyag szatyrot.

Vásárláskor a zöldségeket és gyümölcsöket csomagolás nélkül, egyenesen a táskába is tehetjük. Egy banán vagy alma miatt nem érdemes zacskót tépni. Ha mégis szükségünk lenne valamilyen, a bevásárlást segítő eszközre, a környezetvédők szerint remek megoldás a régi függönyanyagból vagy más vékony textilből készített tartós vászonzsák. Ilyesmit vásárolni is lehet.

Fotó: shutterstock.com

A Greenpeace szerint a hazai vendéglátóhelyeken annyi szívószálat használnak évente, amennyivel két és félszer körbe lehetne érni a Földet. A szívószál kivételes élethelyzeteket leszámítva teljesen felesleges – figyelmeztet a szervezet, hozzátéve, hogy ennek mellőzésével máris sokat tehetünk a környezetért. Azt tanácsolják: az ital rendelésekor egyszerűen ne kérjük ki a szívószálat.

Fotó: shutterstock.com

Hazánkban elképesztő mennyiségű, évente több mint egymilliárd pillepalack kerül forgalomba, ennek pedig kevesebb mint tizedét hasznosítjuk újra – közölte a szervezet, amely szerint a friss csapvíz kulacsból is fogyasztható. Ezekből ráadásul többféle típus létezik, de a Greenpeace szerint a repohár is remek alternatíva.

Neked ajánljuk
Mégis elérhette az arzénszennyezés a Sajó hazai szakaszát Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam