2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Találja meg, hol szökik az energia az otthonában!

Rengeteg mindenre használjuk az energiát az otthonunkban: ezzel hűtünk, ezzel fűtünk, főzünk, világítunk és így tovább. Még a legenergiatakarékosabb házban is van olyan rizikós pont, ahol nem a leghatékonyabban használjuk az energiát – az alábbi tippekkel könnyen meghatározhatja, hogy az otthonában melyek ezek a gyenge pontok.

Nézze meg, hol szivárog a levegő!

A rossz szigetelés felelhet a hűtés és a fűtés hatástalanságáért, és így rengeteg energia mehet el arra, hogy feleslegesen próbáljuk meg hidegebbé vagy melegebbé tenni az otthonunkat. De ne csak az ajtókat és az ablakokat ellenőrizze, érdemes figyelni az elektromos aljzatokra, a kapcsolólemezekre vagy akár a páraelszívó csövére is. Ha házban él, akár kívülről is megvizsgálhatja, főleg ott, ahol különböző anyagok találkoznak.

Csekkolja a hűtési és fűtési rendszereket!

Tisztítsa meg a légkondi szűrőit, hiszen ha ezek koszosak, az eszköznek több energiára van szüksége, hogy a megfelelő hőfokra lehűtse a lakást. A blokkolt légcsatornákkal nagyjából ugyanez a helyzet. Gondolkodjon el minden olyan rendszer lecserélésén, amely legalább 15 éves, és azóta egyáltalán nem volt felújítva – ezeknél már biztosan létezik energiahatékonyabb megoldás is.

A gyenge pontok felkutatásával sokat tehet otthona energiahatékonyabbá tételéért Fotó: pexels.com

Nézze át, mivel világít!

Hosszú távon nagyon sokat számíthat, ha energiahatékony, kevés hőt kibocsátó, hosszabb ideig működő LED-lámpákat szerel fel a hagyományos izzók helyett. Nézze át az egész lakást, és ahol szükség van még rá, váltsa le a régi, energiapazarló villanykörtéket!

Vegye számba, milyen régiek az elektromos eszközei!

Minél régebbi egy eszköz, jellemzően annál több energiát fogyaszt, és annál kevésbé hatékony. Nézzen át minden elektromos eszközt, amit gyakran használ, és vegye sorra, melyek azok, amelyeket érdemes lecserélni. Az új eszközök rövid idő alatt visszahozzák az árukat azzal, hogy sokkal kevesebb energiát fogyasztanak.

Találja meg az energiavámpírokat!

Rengeteg olyan elektromos eszközünk van, amiről elsőre azt hisszük, hogy kikapcsoltuk, pedig valójában csak pihenő módban tartjuk, és ugyanúgy fogyasztjuk vele az áramot, csak kicsit kevesebbet, mint ha be lenne kapcsolva. Jellemzően ilyen lehet a tévé, a telefontöltő vagy éppen a laptop is, ezért fontos, hogy tudja, melyik eszköz kapcsol ki ténylegesen, és melyik lép csak standby üzemmódba.

Neked ajánljuk
Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén Saját emojit kapnak a villanyautók, de hogy milyet, az rajtad is múlhat Az arckrémek csomagolásai jól vizsgáztak Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam