2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne hezitálj, komposztálj!

Otthoni komposztálással a háztartásodban keletkező hulladékod mennyiségét jelentősen csökkentheted – ráadásul egyáltalán nem bonyolult folyamatról van szó!

A komposztálás egy olyan biológiai folyamat, amely során a háztartási szerves hulladék (vagy a kerti szerves hulladék) humusszá, tápanyagban gazdag termőréteggé alakul, amelyet hagyományos földdel összekeverve növelheted annak termőképességét.

A komposzt jól használható arra, hogy feljavítsa a már kimerülőben lévő termőtalajt, például az évek óta a cserepeikben pihenő szobanövényeidnél, de a veteményesed termőképességét is fokozhatod vele.

Fotó: Goyojona/Wikimedia Commons

Hogyan csináld?

  • Külső téren állítsd fel a komposztálóedényt, ahol árnyék vagy félárnyék van. Lehetőleg legyen a sík földön, ami nem beton, valamint legyen zárható a gyűjtő. Ezzel távol tarthatod a kellemetlen szagokat és az állatokat.
  • A komposztálóba ne tegyél olyan háztartási hulladékokat, mint a zsiradék, tejtermék, kutya- és macskaürülék.
  • Rétegesen helyezd a gyűjtőbe a zöldhulladékot és a lehetőség szerint felaprított háztartási szerves hulladékot. Az alsó réteg zöldhulladék legyen, kb. 20 centiméter vastagon, erre mehet egy réteg föld, majd egy réteg szerves hulladék. Ezt a rétegezést ismételd 1 méterenként.
  • A jó komposztarány: 40% kerti és 60% háztartási szerves hulladék.
  • A komposztálót át kell keverni 5-8 hetente, hogy egy év múlva sikeresen fel lehessen használni az általad elkészített szervesanyag-bombát a növényeid számára. De addig ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a nedvességtartalmát: akkor lesz tökéletes állagú, ha marokra fogva, összenyomva összetapad a komposzt.

A komposztáló a kerted dísze is lehet, különösen, ha egy szépséges komposztkast készítesz.

Neked ajánljuk
Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Védőeszközöket adományozott a Servier
Tovább a forrásra: estiujsag.hu
Vissza
Hírfolyam