2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta ruha, vegyszerek nélkül?

A mosódió egy természetes, környezetbarát tisztítószer, amit évszázadok, ha nem évezredek óta használnak az emberek. 

A mosódió a Dél-Ázsiában őshonos szappanfa termése, amelynek a héja szaponint tartalmaz – ennek köszönhetően

a mosódió pontosan ugyanolyan tisztítóerővel bír, mint a hagyományos szappanok.

Könnyen ellenőrizheted, hogy az adott héj még hasznosítható-e: ha nedvesen megdörzsölöd, és szappanos lesz a felszíne, akkor még egész biztosan nem kell megválnod tőle Fotó: pixabay.com

A mosódió környezettudatos, hiszen használatával a mosás során semmilyen mesterséges anyag nem kerül a vízhálózatba, amivel kímélhetjük a környezetünket, és saját magunkat is: érzékeny bőrűek számára is kiválaszó választás.

A mosódió meglehetősen kedvező áron beszerezhető (2000-3000 forint egy kg), ráadásul egy-egy héjdarabkát nem csak egy alkalommal használhatsz, hanem többször is bedobhatod őket a mosógépbe, néhány új mosódióval kiegészítve. Egy mosáshoz kettő, legfeljebb három teljes mosódió szükséges.

A mosódiót használhatod alacsony hőfokon, de akár a 90 fokos mosásnál is nyugodtan bevetheted. Nem roncsolja az anyagot és nem járul hozzá a ruhák kifakulásához.

Bár ijesztő lehet a barna színe, egyáltalán nem fogja meg még a fehér ruhákat sem. Hátrányaként említhető, hogy a mosódióval mosott ruhák nem lesznek kifejezetten puhák, vagy lágyak. Különösen akkor érdemes természetes öblítővel – például ecettel – együtt alkalmazni, ha sok diót használsz egy-egy mosás során. 

Az enyhébb foltokat garantáltan eltávolítja a mosódió pontosan úgy, mint egy teljesen átlagos, ám vegyszerekkel és illatanyagokkal dúsított mosószer. Az olajos, zsíros foltok eltávolítására a mosószóda lehet az ideális választás, ami ugyancsak nagyon kedvező áron beszerezhető és – foszfátmentes változatban – ugyancsak egy könnyen lebomló tisztítószer.

Neked ajánljuk
A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam