2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tippek mosáshoz – a kevesebb mikroműanyagért

A műszálas ruhákból a mosás során rengeteg mikroszál válik le, amelyek szennyezik vizeinket és károsítják környezetünket.  

Az utóbbi években a környezetszennyezés kapcsán meg kellett ismerkednünk egy új fogalommal, a mikroműanyaggal. A kifejezés a műanyagok aprózódásából keletkező, 5 mm-nél apróbb műanyagdarabokat jelöli. 

A mikroműanyagok akármilyen kicsik, annál jobban szennyezik a természetet: osztrák kutatások szerint például a Duna mikroműanyag-hozama évi 1500 tonnára becsülhető. 

A műanyagrészecskék körülbelül 35%-a szintetikus alapanyagokból származik – ilyenek a műszálas ruhák, a szintetikus textilek, a nejlonok. A mosás során levált mikroműanyagokkal szennyezett víz a folyókba, óceánokba, tengerekbe kerül, mivel a szennyvíztisztítók nem tudják kiszűrni az ennyire apró részecskéket. 

Fotó: Dejan Krsmanovic/flickr.com

VAJON MIT TEHETÜNK AZÉRT, HOGY KEVESEBB MIKROMŰANYAGOT MOSSUNK KI A RUHÁKBÓL?

  • Mossunk kevesebbet.
  • A koszos ruhák nagy részének sokszor elég lenne egy gyors öblítés, de egy pár órát viselt ruhadarabnál akár a szellőztetés is megoldás lehet.
  • Mossunk alacsony hőfokon és rövidebb programon.
  • Intsünk búcsút annak a hagyománynak, hogy a ruhákat 40 fokon, az ágyneműket 60 fokon mossuk, a 20 vagy 30 fokos hőmérséklet és a rövidebb, 15-30 perces programok is tökéletesen tisztítják a kevésbé makacs szennyeződéseket.
  • Mosópor helyett válasszunk mosógélt: a szilárd mosópor állagának köszönhetően nem túl kíméletes a ruhákhoz, így több mikroműanyag dörzsölődik le, ezért válasszunk inkább folyékony mosógélt.
  • Centrifugázzunk alacsonyabb fordulatszámon: a centrifugázás során könnyebben válnak le a mikroszálak, ezért vegyük alacsonyabbra a fordulatszámot.
Neked ajánljuk
Vess véget a huzatnak! Az IKEA felmérése alapján elméletben már jók vagyunk környezettudatosságból Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam