2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úgy tegyél a testedért, hogy ne legyél a természet kárára

Ha a kozmetikumokból származó mikroműanyagok és a gyógyszermaradványok a természetes vizeinkbe kerülnek, azzal veszélyeztetjük az ökológiai rendszerük egyensúlyát, ráadásul az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek kialakulását is elősegítjük.

Záray Gyula professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója a Zöld Ipar Magazinnak nyilatkozva aláhúzta: 

Az úgynevezett elsődleges mikroműanyagok – amelyek 10-500 mikrométer nagyságúak – különböző testápolási és kozmetikai szerekben, például tusfürdőben, folyékony szappanban, fogkrémben vannak jelen, és használat után a szennyvízbe jutnak.

Ezek a szennyezések a szűrőtáplálkozást folytató élőlények, például a kagylók, a halak  – Magyarországon tipikus példa erre a busa – szervezetébe jutva a tápcsatornában gyulladást okozhatnak. Az emberi emésztőrendszerben a mikroműanyagok nem oldódnak fel, és a széklettel távoznak az emberi szervezetből. Ugyanakkor lassan áramló rendszerben – például a bélcsatornában is – megtelepedhetnek. A kérdés az, hogy az emberi szervezetben is okozhatnak-e gyulladást – humánbiológiai szempontból ezt még nem lehet kijelenteni.

Jó helyen gyógyszer, rossz helyen méreg

A szervezetünkből széklettel vagy vizelettel távozó gyógyszermaradványok a mikroműanyagokhoz hasonlóan a szennyvizekbe kerülnek. A gyógyszermolekulák, miután szervezetünkben kifejtik hatásukat, változatlan kémiai összetétellel vagy metabolit formájában ürülnek ki.

A veszélyességi faktor nagyban attól is függ, hogy milyen gyógyszerekről beszélünk, és hogy a szennyvíztisztító rendszer mennyire hatékony az adott hatóanyag lebontása szempontjából.

Nem mindegy, mi kerül a polcra – és hova kerül utána Fotó: Jamie/flickr.com

Szerencsére a gyógyszermaradványok koncentrációja a szennyvizekben mikrogram/liter nagyságrendű, ami a befogadó vízhozamától függően tovább hígul.  Ugyanakkor a gyógyszermaradványok a partiszűrésű technológiával előállított ivóvízben is kimutathatók.  Fontos azonban kiemelni, hogy a mai tudásunk szerint a gyógyszer-hatóanyagok a nanogramm/liter koncentrációnál nem okoznak egészségügyi problémákat. De az elővigyázatosság itt is nagyon fontos:

A lejárt szavatosságú készítményeket nem szabad lehúzni a vécén! Környezettudatos eljárás a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszereknek a patikában történő leadása.

A szakértő a rezisztens baktériumok problémáját illetően elmondta: az emberiség a 40-es évek óta használja az antibiotikumokat, viszont az elmúlt 70 évben ezek a gyógyszerek nem változtak. A baktériumok ezzel egy időben fejlődtek, ellenállóvá váltak. Ez egy normális evolúciós folyamat. Ezért új hatásmechanizmuson alapuló antibiotikumcsaládokat kell kifejleszteni.

Emellett – ahogy azzal már az Élő Bolygónkon is foglalkoztunk – a felelős gyógyszerválasztással, a felesleges antibiotikumszedés elkerülésével sokat tehetünk a rezisztens törzsek kialakulását támogató feltételek megszüntetéséért. A felelős testápolás hívei pedig számos mikroműanyag-mentes kozmetikum közül válogathatnak.

Neked ajánljuk
Jól jönne néhány használható ötlet a háztartásod zöldítéséhez? Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt Műanyaghulladékból mennyei desszertek?!
Tovább a forrásra: zipmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam