2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lakásban élsz, de komposztálnál? Hajrá!

A természetben semmi sem megy veszendőbe – nem úgy egy konyhában. Pedig a szeméttelepekre kerülő szerves hulladék bomlása komoly metánkibocsátással jár. A zöldhulladék eredendően nem problémaforrás, sőt komoly kincs, aminek a szobanövényeid is nagy hasznát vehetik.

Nem kell kertes ház hozzá, hogy az ember kipróbálhassa a komposztálást. Ez a folyamat ugyanis olyan szagtalan tud lenni, hogy akár a konyhádban is tarthatod a komposztládát – derül ki a Femina ismertetőjéből.

A komposzt felhasználható a növények alatt, a beltéri konyhakertben, vagy készíthető belőle tápoldat a virágok számára.

A komposztálásnak alapvetően két módja van lakáson belül: vagy giliszták kellenek hozzá, vagy valamilyen segédanyag, ami beindítja a folyamatot.

Ha gilisztákat szeretnél dolgoztatni a komposztban, akkor nem sima kerti gilisztára, hanem vörös gilisztákra lesz szükséged. Attól függően, hogy mennyi szemét keletkezik a lakásodban, akár többkilónyit is be kell szerezned. Egy kiló giliszta naponta fél, hetente három és fél kilónyi szemetet képes feldolgozni.

A komposztálóládát beszerezheted online, de el is készítheted:

Gilisztakomposztáló készítése Forrás: BuildersSA/youtube.com

A másik komposztálási módszer giliszták helyett természetes segédanyagot használ, amely segítségével a biohulladék levegőtlen környezetben elkezdhet komposztálódni. Az ilyen komposztnál az üres komposztáló aljára a folyadékot elválasztó tál kerül, erre kell adagolni a komposztálást segítő anyagot, majd jöhet egy réteg apróra vágott konyhai hulladék, és újabb réteg segédanyag. Ezt le kell takarni egy jól fedő nejlonzacskóval, és össze kell nyomni, hogy a levegőnek a lehető legkevesebb hely maradjon, majd le kell zárni a komposztálót. 

A konyhádban keletkező növényi hulladékokat bátran tedd a komposztálóba, kivételt csak a citrusfélék héja és a hagyma jelent. Azonban a tejtermékek és a húsfélék nem komposztálhatók! Fotó: allispossible.org.uk/flickr.com
Neked ajánljuk
Jól jönne néhány használható ötlet a háztartásod zöldítéséhez? Sikeres a yogyakartai terepkísérlet Mint a vérebek, úgy szagolják ki a méhek a koronavírus-fertőzést 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam