2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vedd a fáradságot – bánj felelősen a fáradt olajjal!

Az éttermekből és az üzemi konyhákból szervezett a veszélyes hulladéknak minősülő fáradt olaj elszállítása és feldolgozása, azonban a háztartásokban használt sütőolaj az esetek túlnyomó részében a lefolyókba kerül.

A használt étolaj a csatornában kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi, illetve a közcsatornarendszer fém- és betonelemeit.  – mondta el a Beol.hu-nak Nagy Ferenc, az Alföldvíz Zrt. 1. számú Területi Divíziójának szennyvízágazat-vezetője.

Az olaj a csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, ami a befogadó vizes élőhelyek károsodásához vezet.

Amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az talán még veszélyesebb – ugyanis a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így a vízi élőlények anyagcseréjét akadályozza, és rontja az életfeltételeiket.

Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kerülhet étolaj a lefolyóba, de ez nem lehet több, mint egy egyszerű mosogatás ­során a tányérról vagy az edény faláról lemosott mennyiség! Fotó: pixabay.com

Országosan mintegy 350 helyen működik olyan töltőállomás, ahol a használt sütőolajoktól korlátlan mennyiségben, környezetbarát módon szabadulhatunk meg. Az olaj bármilyen edényben leadható, minimális mennyiség nincs meghatározva, azonban kizárólag lakossági eredetű és kiszerelésű sütőzsiradékot vesznek át.

Neked ajánljuk
Tippek a környezetkímélő konyháért Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi A házak megfelelő szigetelésével egymillió tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnánk a légkörbe Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: beol.hu
Vissza
Hírfolyam