Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vedd a fáradságot – bánj felelősen a fáradt olajjal!

Az éttermekből és az üzemi konyhákból szervezett a veszélyes hulladéknak minősülő fáradt olaj elszállítása és feldolgozása, azonban a háztartásokban használt sütőolaj az esetek túlnyomó részében a lefolyókba kerül.

A használt étolaj a csatornában kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi, illetve a közcsatornarendszer fém- és betonelemeit.  – mondta el a Beol.hu-nak Nagy Ferenc, az Alföldvíz Zrt. 1. számú Területi Divíziójának szennyvízágazat-vezetője.

Az olaj a csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, ami a befogadó vizes élőhelyek károsodásához vezet.

Amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az talán még veszélyesebb – ugyanis a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így a vízi élőlények anyagcseréjét akadályozza, és rontja az életfeltételeiket.

Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kerülhet étolaj a lefolyóba, de ez nem lehet több, mint egy egyszerű mosogatás ­során a tányérról vagy az edény faláról lemosott mennyiség! Fotó: pixabay.com

Országosan mintegy 350 helyen működik olyan töltőállomás, ahol a használt sütőolajoktól korlátlan mennyiségben, környezetbarát módon szabadulhatunk meg. Az olaj bármilyen edényben leadható, minimális mennyiség nincs meghatározva, azonban kizárólag lakossági eredetű és kiszerelésű sütőzsiradékot vesznek át.

Neked ajánljuk
Egy mikrobiológus tanácsai a takarításhoz Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése? Izgalmas madaras játékkal rukkolt elő a Madártani Egyesület Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában Innovatív eszközök napelemekhez
Tovább a forrásra: beol.hu
Vissza
Hírfolyam