2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7 gramm szemét egy hónap alatt? Lehetséges!

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő tudatosan szoktatta rá magát a hulladékmentes életmódra, a szemét csökkentésére és a műanyag termékek elkerülésére.

Kump Edina a Kossuth rádió Napközben című műsorában beszélt arról, hogyan próbál minél környezettudatosabb háztartást kialakítani. Bár lakásban él, rendszeresen komposztál, újrahasznosítható, természetes anyagokból készült tárgyakat használ, és amit csak lehet, csomagolás nélkül vásárol.

Életmódváltása akkor kezdődött, amikor kertes házból társasházi lakásba költözött, és rádöbbent, mennyivel több lett a kommunális szemete. Zavarta, hogy otthon ennyi szemetet termel, miközben a munkájában hulladékgazdálkodással, környezetvédelmi szemléletformálással foglalkozik. Ugyanakkor nem híve a radikális változtatásnak,

nem a teljes hulladékmentesség volt a célja, hanem az, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a kukájába.

Kump Edina szerint a hulladékmentesség lényege nem az önsanyargatás,
és nem is bizonyos tárgyakhoz való ragaszkodás, hanem hogy a pazarlásról és a felesleges hulladéktermelésről mondunk le. Arról, hogy mindenfélét összevásároljunk ahelyett, hogy átgondoljuk, mire van valójában szükségünk.

Ennek megfelelően nem vásárol például papír zsebkendőt és szalvétát, helyettük textilt használ. Az elterjedt tisztítószerek, tisztálkodásra használt eszközök, higiéniai termékek helyett is igyekszik kifejezetten környezetbarát megoldásokat keresni: takarítani például ecettel, citromsavval, mosószódával és szódabikarbónával szokott,
mosogatáshoz pedig komposztálható mosogatókefét használ.

Kump Edina a hulladekmentes.hu oldalon jól hasznosítható tippekkel és részletes útmutatókkal várja azokat, akik csökkenteni szeretnék háztartásuk hulladéklábnyomát.

Neked ajánljuk
A vírusidőszakban már minden második magyar ember vállalt kutyát Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A padlástól csaknem a pincéig napelemekbe burkolnak egy tajvani épületet A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam