2020. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi legyen a falevelekkel?

A zöldhulladékot sem a kommunális, sem a szelektív kukába nem szabad dobni, és kizárólag engedéllyel szabad elégetni. Viszont ha rászánjuk magunkat a komposztálásukra, a kertünk biztosan meghálálja majd.

A zöldhulladékot külön kell kezelni minden más hulladéktól. Tehát sem a kommunális, sem a szelektív kukába nem szabad dobni – figyelmeztet a haon.hu.

A helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatót érdemes megkérdezni, mikor és hogyan történik a szállítás: ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy a zöldhulladék a legjobb helyre kerüljön – feltéve persze, hogy nincs lehetőségünk a levelek komposztálására.

Halomban áll a gond Fotó: David Goehring/Wikimedia Commons

Budapesten a Közterület Fenntartó Zrt. biológiailag lebomló zsákokat ad, ezeket szükség esetén a barkácsboltokban és egyes hipermarketekben is meg lehet vásárolni. Vidéken azonban többnyire nincs megszabva, hogy csak környezetkímélő műanyagba lehet tenni a leveleket. 

A zöldhulladék elégetése rengeteg káros anyagot szabadít fel, különösen, ha a levelek és a gallyak vizesek. 

Ráadásul az égetést engedélyeztetni kell: az önkormányzatok maguk szabják meg, hogy lehet-e az adott településen zöldhulladékot égetni, és ha igen, mikor. Az illegális égetéssel a bírságot kockáztatjuk, de azt is a pénztárcánk bánhatja, ha nem foglalkozunk a járdára hulló falevelekkel. A csúszós avaron elszenvedett baleset miatt ugyanis az ingatlan tulajdonosa kártérítés fizetésére kötelezhető.

Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba Gigantikus tetőkert épül Párizsban Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz? Folytatódik a nagy mezőgazdasági összeírás
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam