2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kertgondozásban is lehetsz környezettudatos

Candide intelmét megfogadva nem kell úgy éreznünk, hogy a világnak hátat fordítva, csak a saját javunkra dolgozunk – hiszen ha tudatosan „műveljük meg kertjeinket”, azzal szűkebb és tágabb környezetünk megóvásáért is tehetünk.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével nemcsak a birtokunk lehet gyönyörű, de a klímaváltozás visszaszorításához is hozzájárulhatunk.

 • Öntözzünk esővízzel
  Átlagosan napi 10 liter vizet használunk el a kert locsoláshoz, így nagyon nem mindegy, hogy ezt tiszta ivóvízből fedezzük-e. Persze ez nyáron sokkal több, ahogy pedig haladunk bele a télbe, folyamatosan csökken. Ráadásul az esővíz használata nem csak a környezetnek és a pénztárcánknak kedvezőbb. Mivel lágyabb, mint a vezetékes víz, nem marad nyoma a növények levelein, ami nem csupán esztétikai szempontból lényeges, de a „cseppmentes” levelek jobban tudják hasznosítani a napsugarak jótékony hatásait is.
 • Bánjunk felelősen a zöldhulladékkal
  A hazai kertek jelentős részében a mai napig nincs megfelelő lehetőség a kerti hulladék elhelyezésére és adott esetben a tovább hasznosításra. Számos helyen máig megoldás az, hogy elégetik a kertben a tavaszi vagy őszi kertrendezés során felhalmozódott növényi nyesedéket, pedig ezzel a klímának is ártunk, és a komposzt áldásos hatásaitól is megfosztjuk növényeinket.
 • A kertészet is lehet csomagolásmentes
  Magyarországon is léteznek már kertészetek, ahol már nem használnak műanyag zacskót, nejlonszatyrot a különböző termékek és növények csomagolására.
 • Ültessünk fákat!
  Nagyon sokan nevezik a fákat „klímamentőknek”, ami nem véletlen, hiszen nagyon fontos szerepük van a Föld éghajlatának alakításában, hiszen a fák a co2-megkötő képessége nagyban hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez.
 • Ha valami elromlott, javíttassuk meg!
  Ne dobjuk azonnal a kukába az elromlott kerti szerszámokat, gépeket. Ezek nagy része javítható, ha felkeresünk vele egy megfelelő szakembert. Így nem csak a bolygót kímélhetjük meg egy újabb szeméttől, de spórolhatunk is, hiszen nem kell újat vásárolnunk.
Neked ajánljuk
Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba A madarak azt csiripelik, érdemes a Chez Dodo édes meglepetéseit választani Már itthon is vásárolhatunk visszaváltható flakonban ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: otthonokesmegoldasok.hu
Vissza
Hírfolyam