2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Semmi sem új a nap alatt

A környezetbarát és fenntartható (takarékos) háztartásvezetés nem valami modern hóbort. Ezért a leghasználhatóbb tippekért nem a mai magazinokhoz, hanem déd- és nagyanyáink bölcsességéhez érdemes fordulnunk.

Antal Éva Ráhel, azaz a „Vászonzsákoslány” összegyűjtötte azokat a módszereket és trükköket, amelyeket a zero waste elkötelezett hívei a nagyanyáinktól is elleshetnek:

Rakd el télire

Ma teljesen evidens számunkra, hogy bemegyünk a boltba, és bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt megvehetünk, évszaktól függetlenül. Régen az emberek azt ették, aminek épp szezonja volt. És tulajdonképp most sincs ez másképp, leszámítva azt, hogy ha nálunk nem terem meg valami, azt külföldről importálják kis hazánkba. Azzal, ha a nyári ízeket befőzzük télire, nemcsak a környezetnek teszünk jót, de fantasztikus ízélményeket is szerezhetünk a borús hideg napokon.

Fáradhatatlan kezek szüretelnek Fotó: pixabay.com

A textilzsepi nem ciki

És a textilzsebkendőn kívül egy csomó másik eldobható, egyszer használatos tárgyra megvan a pofon egyszerű, újrahasználható megoldás a régi, jól felszerelt háztartásokban. Ezért mielőtt rohannánk megvenni a legmenőbb zero waste kellékeket, nézzük meg, mi lapul otthon a szekrényekben, fiókok mélyén.

Főzni bárki tud

Ha szeretnénk elkerülni a sok műanyag csomagolást és eszközt, érdemes többet főznünk. A friss zöldség és gyümölcs felhasználásával készült étel sokkal egészségesebb. Ami pedig megmarad a vacsorából, elrakható másnapra, amivel újabb csomagolásokat spórolhatunk meg.

Elromlott? Javítsd meg! Alakítsd át!

Napjainkban szinte minden használati tárgyat úgy terveznek, hogy az élettartama minél rövidebb legyen, így amint elromlik, rögvest rohanhatunk újat venni belőle. Igyekezzünk olyan dolgokat vásárolni, amik hosszú életűek, ha pedig elromlik valami, még mielőtt végleg megválnánk tőle, vizsgáljuk meg, hogy javítható-e. Hiányzó gomb? Felszaladt cérna? Lyukas zokni? Nem akadály! És ha valaki nem rendelkezik kellő varrótudással, még mindig élnek az olyan szakmák, mint a cipész, szabó, varrónő és a harisnya-szemfelszedő.

Neked ajánljuk
Vértezd fel magad néhány trükkel, hogy kevesebb energiával védekezhess a közelgő őszi hideg ellen! Szeptemberben minden kis tenyér, zseb és táska tele van vadgesztenyékkel Így készíthetünk otthon herbamézet Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: nosalty.hu
Vissza
Hírfolyam