2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jég környezetbarát ellenségei

A december meghozta a jeget, és ezzel nemcsak a korcsolyázás, de a csúszásmentesítés szezonja is eljött. A házunk előtti járda megtisztítása törvényi kötelességünk, nem mindegy azonban, hogyan fogunk hozzá. A sót nemcsak az esetleges bírság, de a természetre gyakorolt káros hatásai miatt is messziről kerüljük el!

Nem érdemes félvállról venni a síkosságmentesítést, mert a helyi önkormányzat akár 30 ezer forintos bírsággal is sújthatja a lusta ingatlantulajdonosokatA konyhasó használata már évek óta tilos, de az nlc.hu összegyűjtötte azokat az alternatívákat, amelyekkel szabályosan és a környezetet is kímélve szabadulhatunk meg a járdánkat borító jégpáncéltól: 

  • Legtöbben a kalcium-klorid mellett teszik le a voksukat. Elvitathatatlan előnye a nátrium-kloriddal szemben, hogy míg az előbbi csak –8, utóbbi egészen –51 °C-ig működik. Korróziós hatása ennek is van, de a környezetet kevésbé terheli.
  • Az útkáli egyfajta környezetbarát műtrágya kálium-klorid-, magnézium-klorid- és csekély nátrium-klorid-tartalommal. Legtöbbször zeolittal keverve árulják, ami talajjavító tulajdonságáról is ismert.
  • Aki tényleg szívén viseli a környezet védelmét, az acetátalapú síkosságmentesítő szert, például kalcium-magnézium-acetátot (CMA) használ. A CMA-nak elkérik az árát, cserébe viszont nem kell tartani a korróziótól, és még a talajra és a növényekre is jó hatással van.
  • Ár-érték arányban talán a legjobb választás a Zeo-Kal nevű, magyar fejlesztésű készítmény, amely kloridmentes, alacsony nitrogéntartalmú jégmentesítő. Amikor lebomlik, csupán mészkő, nitrogén és zeolit marad utána. A nitrogén növényi tápanyag, a zeolit pedig talajjavító.
A só (nátrium-klorid) használatát a fásszárú növények védelmében tiltja a jogszabály ott, ahol nincs megoldva a csapadékvíz elvezetése. Így aki sót használ, az nemcsak a környezetének ad egy pofont, de akár 50 ezer forintos bírságot is kockáztat Fotó: Jason Grabiec/U.S. Air National Guard photo 
Neked ajánljuk
Mielőtt a lyukas gumikesztyűt a kukába hajítanád... Így teleltesd át az édesburgonyát Hűtőkisöprés, avagy variációk bundás kenyérre Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Már készül az önvezető villanyautóknak szánt alagútrendszer
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam