2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható karácsony öt lépésben

Számtalan dolgot tehetsz azért, hogy a karácsonyod ne az ész nélküli vásárlásról, a pazarlásról és a hulladéktermelésről szóljon.

A környezettudatosság nem igényel hatalmas kompromisszumokat – egyszerű és apró változtatásokkal elérheted, hogy a hétköznapjaidban megélt tudatosság az ünnepnek is természetes részévé váljon. A Femina összegyűjtött ehhez néhány tippet:

  • Főzz és vásárolj tudatosan! Érdemes előre megtervezni az ünnepi menüt, és listával nekivágni a beszerző körútnak. Az élelmiszer-hulladék megelőzését segíti, ha fejben tartod, hány főre készül majd a vacsora. Ráadásul egy jól átgondolt, letisztult menüsorral időt, energiát és pénzt is megtakaríthatsz. A külföldről hazánkba szállított déligyümölcsök helyett kerüljön sokkal több alma és körte a kosaradba, és lehetőségeidhez mérten kerüld a műanyag csomagolásokat is. 
  • Műanyag helyett válassz élő fenyőt! Sokan ódzkodnak attól is, hogy vágott fát vegyenek, mivel azt gondolják, hogy ezzel hozzájárulnak az erdők kiirtásához. Pedig tudni kell, hogy ezeknek a növényeknek a 99%-a mezőgazdasági termelésből származik. Nem beszélve arról, hogy a fa növekedésekor oxigént termel, otthont ad a madaraknak, és a legtöbb begyűjtött fát újrahasznosítják valamilyen formában.
  • Használj energiatakarékos izzót! Az adventi időszakban az otthonok ünnepi díszbe öltöznek. Természetesen az a legkörnyezetkímélőbb megoldás, ha nem használsz izzókat, de ha mégis ezzel díszítenéd a fát vagy az otthonod, energiatakarékos LED-es fényfüzéreket válassz. Tűzvédelem és fenntarthatóság szempontjából is fontos, hogy csak akkor égjenek, ha otthon is vagytok.
  • Legyél hűséges a díszeidhez. Nem kell, hogy minden karácsonykor új dizájnt kapjon a fa. Használd a tavalyi vagy akár a pár évvel ezelőtti, hagyományos gömböket. Ha mégis valami újra vágynál, készíts(etek) saját díszeket, vagy újítsd fel a régieket.
  • Az élmények biztosan nem a szeméthegyeket hizlalják majd. Kiváló ajándék például a szabadulószobás utalvány vagy egy páros színházjegy, de egy főzőiskolába vagy tematikus workshopra szóló utalvány is a fa alá kerülhet.
Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Hogyan mutassunk ajtót a nyáron erőszakosan nyomuló szúnyogoknak? Hogyan mutassunk ajtót a nyáron erőszakosan nyomuló szúnyogoknak? A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam