2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyszerű tippekkel egy tudatosabb háztartásért

Odafigyelés híján legszűkebb környezetünk kicsiben jelenítheti meg az összes problémát, amelyeket a fenntarthatatlanul működő gazdaság és pazarló szokások világszerte kitermelnek. 

Töméntelen kommunális hulladék, felhalmozódó műanyagkupacok és rengeteg elpazarolt élelmiszer. Ugyanakkor okkal bízhatunk abban, hogy a fenntartható otthonok céltudatos fogyasztói saját portájukon túl is változásokat érhetnek el. Milyen apró lépéseket tehetsz azért, hogy „a te várad” a megoldásra, és ne a probléma fenntartására legyen példa? A Hello Vidék csokorba szedett jó pár lehetőséget, amiből válogathatsz – de a siker kulcsa itt is a fokozatosság:

  • Csökkentsd a víznyomást! Ha otthon alacsonyabb víznyomást használsz, vagy csak lecseréled a zuhanyfejedet egy alacsony áramlású fajtára, akkor évente akár 2700 liter vízzel csökkentheted a felhasználásodat.
  • Ne vegyél eldobható tollakat! Az eldobható tollaknak nem cserélhető a tollbetétjük. Nem csak a palackokkal van gond – 8 millió tonna műanyag toll kerül az óceánokba évente! Vegyél tartós, újratölthető tollat.
  • Tervezd meg az étkezéseidet!
    Ha összeírod a menüt előre, ahhoz vásárolsz be, és rendszeresen főzöl, sokat spórolhatsz, és kevesebb hulladékot termelhetsz.
  • Papírtörlő helyett használj konyharuhát! Rengeteg papírt használunk a konyhában. Használj pamut konyharuhát a takarításhoz, melyet könnyedén kimoshatsz, így sokkal többször használhatod fel, mint az eldobható papírtörlőt.
  • Ne használj eldobható borotvát! Csak az USA-ban évente több mint 2 milliárd műanyag borotva kerül a szemetesbe. Ahelyett, hogy folyamatosan új borotvát vásárolnál, ruházz inkább be fémből készült rozsdamentesacél borotvára.
  • Ne vásárolj csomagolt élelmiszereket és termékeket!
    Egyre több csomagolásmentes bolt található, sőt már nemcsak Budapesten, hanem vidéken is gombamód nyílnak az ilyen üzletek. A termelői piacokon történő vásárlással is kevesebb szemetet termelhetsz.

A Hello Vidék cikkében további tudatos ötletek várnak.

Neked ajánljuk
Hamarosan könnyebb lesz a tartós termékek mellett dönteni A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban Ha így csomagolsz, nemcsak meghitt, de fenntartható is lesz az ünnep Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A Vitakingtől kapott adományt a Veszprémi Családsegítő Központ
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam