2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehet zöldebb a ruhatárad?

Az öltözködés, a divat sokunknak önkifejezés, örömforrás vagy hobbi. A ruhaipar azonban igen komoly árat fizettet azokkal, akik a termékeit a legkevésbé sem élvezik: a környezettel és a ruhákat gyártó emberekkel.

A Kislábnyom Hírlevél összegyűjtött jó pár ötletet, amelyek segíthetnek átalakítani vásárlási szokásaidat és szekrényed tartalmát, hogy divatlábnyomod sikkesen kicsi legyen.

  • Vásárolj használt ruhát! A hagyományos turkálókban, jótékonysági boltokban, bolhapiacokon és online piactereken izgalmas dolgokat találhatsz!
  • Varrj, köss saját holmit!  Semmi sincs olyan egyedi, mint ha saját készítésű ruhát hordasz. Menj varrótanfolyamra, tanulj meg kötni a nagyitól, vagy nézz a neten ötletadó videókat.
  • Zöldítsd ki a vásárlásaidat! Keress olyan ruhamárkákat, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek vagy kizárólag környezetbarát anyagokat és természetes ruhafestékeket használnak. Az interneten számtalan tudatos tervezőt, boltot boltot találhatsz Magyarországon is.
  • Szervezzetek ruhacserét! A ruhacsere az egyik legzöldebb módja a hulladékok csökkentésének, és a ruhatár költségmentes frissítésének.
  • Vásárolj klasszikus darabokat, és tartsd szem előtt a minőséget! Ruházz be tartós, klasszikus darabokra. Ha ki is mennek a divatból, ne válj meg tőlük – a „letűnt” stílusok meglepően gyorsan visszatérnek!
  • Legyél alapos! Vásárláskor ellenőrizd a gyenge pontokat: fontosabb varrásokat, cipzárt és gombokat.
  • Javít(tas)s meg mindent, amit lehet! Ha van olyan holmid, amit azért nem hordasz, mert leszakadt egy gombja, vagy fel kell hajtani a szárát, veselkedj neki! Ha nem boldogulsz, vagy komolyabb problémáról van szó, keress egy helyi varrodát!
  • Gondold újra! A megunt ruhákból újakat is alkothatsz, ha például más színűre cseréled rajta a gombokat vagy ruhákból szoknyát, farmerből sortot készítesz.
  • Add tovább! Ha olyasmit találsz a szekrényben, amit régóta nem használsz, add oda egy barátnak, adományozd el, szervezz ruhacserét, add el valamelyik online piactéren vagy tedd ruhagyűjtőbe.

További ötleteket találhatsz a kislabnyom.hu oldalon.

Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Ideje, hogy a kukorica minden porcikája hasznosuljon?
Tovább a forrásra: kislabnyom.hu
Vissza
Hírfolyam