2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tehetsz, hogy a karácsonyfád sokáig kitartson?

Nincs olyan ember, aki ne szeretné, hogy vágott karácsonyfája minél tovább kitartson a lakásban, és még akár az ünnepek után is méltó dísze lehessen otthonának.

Az Agrárszektor összegyűjtött néhány tippet, amelyeket betartva biztosan nem hullik majd le napok alatt a fánk tűlevele, és nem kell már néhány nap után egy kopasz fával szembesülnünk.

  • Karácsonyfa vásárláskor az egyik legfontosabb a megfelelő fa kiválasztása. A legkevésbé tartós a lucfenyő, ugyanis nagyon hamar kiszárad, és lehullanak a tűlevelei a meleg lakásban. A legtartósabb az ezüstfenyő, és az egyik legdrágább fajta, a Nordmann-fenyő.
  • Ha frissen vágott fát vásárolunk, az mindig tovább kitart, mint az, amit már hetekkel korábban kivágtak. Soha ne vegyünk olyan fenyőt, amelyen már vannak sárga levelek, illetve amelyiknek érintés után már néhány tűlevele lehullik, és ne vásároljuk meg azt a fát sem, amelyik penészes szagot áraszt, ráncos a kérge, vagy kókadtnak tűnik.
  • Vásárlás után, még díszítés előtt érdemes vízbe helyezni a fát, hogy elegendő nedvességhez jusson. Mindig olyan fenyőtartót használjunk, amelyikben víztartó edény is van, így ha a fa már a lakásban van, akkor is tudjuk locsolni, így ezzel is növelhetjük élettartamát. A levágott fatörzs vége mindig érjen a vízbe, ha ugyanis nem éri víz, akkor a vágási felületen egy vékony gyantaréteg képződik majd, amely megakadályozhatja, hogy a fa felszívja a nedvességet.
Egy átlagos fa akár 4 liter vizet is képes felszívni Fotó: pexels.com
  • Amíg eljön a karácsony, a fát hűvös és száraz helyen, széltől és naptól védve tároljuk.
  • Tartsuk a fát minél távolabb a radiátortól és egyéb hőforrásoktól, így szintén lassíthatjuk a kiszáradását.
  • Előnyösebb, ha kisebb fényerejű izzót választunk a díszítéshez, mivel az izzók által okozott magasabb hőmérséklet megszakíthatja a fenyő téli nyugalmi időszakát.
Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Műanyag: áldás és átok (videó) Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam