2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem a mértéktelen pazarlástól határtalan az ünnep öröme

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben. Nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszer-hulladékok miatt: sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. 

A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszer-feleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” az ünnepeket.

Az a legjobb hulladék, amely létre sem jön – ezt mondja a hulladékpiramis elve, vagyis a megelőzés a legfontosabb. Egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kg élelmiszer-hulladék keletkezik évente, s ennek a fele megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel, tudatosabb tervezéssel. Az élelmiszer-hulladék megelőzéséhez nyújt segítséget a Nébih Maradék nélkül programjának három aranyszabálya:

ne vásárolj több élelmiszert, ne főzz többet és ne szedj ki többet, mint amennyit biztosan meg tudsz enni maradék nélkül.

Fotó: piqsels.com
  • Gyomrunk ünnepi időszakban sem nő meg a kétszeresére! Mennyiség helyett igyekezzünk a minőséget választani. A roskadozásig terített asztal helyett igyekezzünk többféle olyan különlegességet megkóstolni, amellyel emlékezetesebbé tehetjük az ünnepet.
  • Az ételmaradékokat minél hamarabb tegyük be a hűtőbe. Érdemes kiüríteni a fagyasztót is, hogy az ünnepi fogásoknak legyen elég hely.
  • Az ünnepi időszakban igyekezzünk bevonni a gyerekeket az ételkészítésbe, akár játékos formában is. Azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítéshez szükséges munkáról, odafigyelésről, sokkal kevésbé pazarolnak.
  • Vendégségre készülve igyekezzünk olyan fogásokat is kitalálni, amelyek kevésbé romlandók, de ha mégis keletkezik maradék, egy kis kreativitással akár új fogásokat készíthetünk belőlük.
  • A hulladékhierarchia elvét követve bizonyos feleslegeket felhasználhatunk a társállatok etetéséhez, a legtöbb növényi eredetű élelmiszer-hulladék pedig kitűnően komposztálható.
  • Karácsonykor a legtöbb ember azokra is gondol, akiket nem vár terített asztal. A jótékonyság akkor éri el a célját, ha olyan ételt adományozunk, amelyet mi magunk is elfogyasztanánk, vagyis amely élelmiszer-biztonsági szempontból tökéletes. 

További tippekért és az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos hasznos tanácsokért keressük fel a maradeknelkul.hu oldalt.

Neked ajánljuk
Kétszeresére hízott a bioterületek nagysága az elmúlt 5 évben Magyarországon Sikeresnek bizonyult a javíttatás támogatása Bécsben Újabb villanykutakat telepít az ALDI Jégvirágok ezrei nyíltak Oroszországban (képgaléria) Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején
Tovább a forrásra: maradeknelkul.hu
Vissza
Hírfolyam