2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Te is megfogadtad, hogy környezettudatosan vágsz neki az új évnek?

Hogy a lelkes és jó szándékú elhatározások ne tűnjenek el a januári jéggel együtt, érdemes kézzelfogható és könnyen a megszokott rutinodba illeszthető változtatásokkal kezdeni, és fokozatosan haladni a fenntartható mindennapok kialakításában.

A motivációd fenntartása azon is múlhat, hogy a változtatással egy számodra jól érthető, átérezhető környezeti probléma megoldásához járulj hozzá – legyen az a műanyagszennyezés, a klímaváltozás vagy éppen a természetes élőhelyek megóvása. Lehetőségekből nincs hiány, ahogy ez a Nosalty környezettudatos fogadalmakat felvonultató listájából is kitűnik.

  • Autózhatsz (még) kevesebbet: inkább válaszd a tömegközlekedést vagy a biciklit. Ha mindenképp négy kereket kíván meg egy helyzet, számos közösségi autómegosztó szolgáltatásból választhatsz, akár elektromos járműveket is.
  • Búcsút inthetsz a nejlonnak. Helyettük szerezz be egy-két vászonzsákot, amivel bevásárolni jársz, és amibe a zöldséget és a gyümölcsöt teszed. Azonban itt se ess túlzásba: nincs szükség egy tucat vászonzsákra, ugyanis az előállításukhoz sok erőforrásra van szükség.
  • Barátságot köthetsz egy praktikus kulaccsal. Lehet fém vagy üveg, egyszínű vagy mintás, a lényeg, hogy a műanyag palackok helyett vidd magaddal a vizet saját kulacsban. 
  • Faraghatsz a húsfogyasztásodon. Az állattartás ökológiai lábnyoma hatalmas: rengeteg területet, vizet és takarmányt igényel. Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése remek lépés a fenntarthatóbb élet felé.
  • Kerüld a pálmaolajat. A sokoldalú hozzávalót olyan termékekhez is használják, amelyekről nem is feltételezné az ember. Mindig ellenőrizd a címkét, hogy van-e az adott kekszben vagy arckrémben pálmaolaj. A pálmaolaj gyártása miatt óriási erdőirtást végeznek főként Indonéziában és Malajziában, ami rengeteg állatfaj, köztük kiemelten az orángutánok túlélését veszélyezteti. 

Ha további inspirációra vágysz, olvasd el a Nosalty teljes listáját.

Neked ajánljuk
Sikeresen teljesítette klímavédelmi vállalásait a Facebook A vályogház környezetbarát választás, de a felújításnál nagyon óvatosnak kell lenni Aktív Magyarország: négy hídon kel át az év kerékpárútja A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: nosalty.hu
Vissza
Hírfolyam