2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyötrő kérdések a gyűjtőedény felett

A papír, a műanyag, a fém, a színes, illetve fehér üveg, ha nem tartalmaz egyéb anyagot, egyszerűen szelektálható. De mit tegyünk azokkal a hulladékokkal, amelyek nem egyféle anyagból készültek, vagy nehezen eldönthető, hogy hová kellene kerülniük?

Nem mindenki számára nyilvánvaló eset például a hungarocell, a tükör, a megmaradt gyógyszer, a szennyezett papír, illetve a hajtógázas flakonok sem. A Femina összegyűjtötte, mi legyen a speciális hulladékok sorsa:

  • Fóliás joghurtos-, illetve tejfölöspohár: Településenként eltér, hogy újrahasznosíthatónak ítélik-e ezeket. Ahol igen, ott a pohár kiöblítve a műanyagos konténerbe dobható, de csak matrica és fólia nélkül. Mivel a fólia általában nem kizárólag fém alapanyagú, az nem dobható a fémgyűjtő kukába.
  • Hungarocell – sem műanyag-, sem a papírgyűjtő konténerbe nem kerülhet. Szelektíven nem gyűjthető anyag, ezért hulladékudvarokban leadható.
  • Tükör – a tükröt elsőre sokan üveg kategóriába sorolnák, ám nem tartozik oda. A törött vagy kidobásra ítélt tükröket a hulladékudvarokban adhatjuk le, ha vigyázni szeretnénk a környezetre.
  • Szennyezett papír – Semmilyen szennyezett papír nem kerülhet a szelektív kukába, sem szalvéta, sem használt zsebkendő, egészségügyi termék, WC-papír, zsíros pizzás- vagy egyéb ételesdoboz. Igyekezni kell minimalizálni ezeknek a használatát, számos papírtermék létezik mosható verzióban is.
  • Elektromos eszközök – hiába borítja műanyag a hajszárítót vagy a régi konnektort, ezek nem műanyaghulladékok, és nem is fémek, hiába tartalmaznak fém alkatrészeket is. Az elektromoseszköz-hulladékot a hulladékgyűjtő udvarokban kell leadni.
  • Törött porcelán-, jénai és kerámiaedények – ezek sem kerülhetnek az üveghulladékok közé, hiszen egészen más anyagról van szó. Ezek egyik szelektív gyűjtőbe sem helyezhetők, hulladékudvarban viszont leadhatók.
  • Játékok – ugyancsak a hulladékudvarokban adhatja le, aki felelősen szeretne megszabadulni a kidobásra ítélt daraboktól, de a jó állapotúakat érdemes inkább charity boltba vinni vagy segélyszervezetnek adományozni.
Neked ajánljuk
Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam