2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növénymentő praktikák

Növényeink mindig meghálálják a lelkes gondoskodást, ám sokszor előfordul, hogy ennek ellenére idő előtt elpusztulnak: vagy azért, mert túlöntöztük, vagy éppen amiatt, mert nem voltunk tisztában az igényeivel. Mutatjuk, milyen házilag készített táppal segíthetünk kedvenc virágainkon. 

Banán-tojás-kávé koktél 

A banánhéj, a tojáshéj és a kávézacc hármasa szinte minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a növényünknek szüksége van. Az elkészítése pedig pofonegyszerű.

Hámozzuk meg a banánt, és a héját megmosva, felaprítva tegyük egy turmixgépbe. Adjuk hozzá az összetört, szintén megmosott tojáshéjat, majd jöhet az őrölt kávé –egyszer lefőzött is lehet. A hozzávalókat egy kis víz hozzáadása után turmixoljuk össze. Az eredmény egy sötétbarna, sár állagú massza lesz, melyet a virágföld tetejére kell kanalazni. 

  • Tipp: A fenti triónak egyébként mindegyik tagja külön-külön is remekül alkalmazható. A savkedvelő növények például szívesen veszik a kávézaccot. Az azáleáknál és a rododendronféléknél kifejezetten jó megoldás, és könnyen helyettesítheti a táprudat. A tojásnak pedig nemcsak a héja használható fel, hanem a főzőleve is. Tehát ha főtt tojást készítünk, a vizet ne a mosogatóba öntsük, hanem a növényeink alá. 
Házilag készített táppal megmenthetjük kedvenc növényeinket Fotó: Pxfuel

Ne dobjuk ki a teát!

Rengeteg tápanyagban gazdag ételt és maradékot dobunk ki, amely a növénynek jó szolgálatot tehetne. Az elhasznált teafiltert ne egy kistányéron csöpögtessük le, hanem egyszerűen tegyük a növény alá. Az előző napról megmaradt teát sem kell kiönteni, használhatjuk öntözővíznek. Az sem baj, ha van benne cukor, mert a növények szeretik a cukrot. A kaktuszfélék például egyenesen rajonganak érte. 

Neked ajánljuk
Gyeptetős házak (képgaléria) A tudatos használatuk nélkül a mobiltelefonok gyártása is veszélybe kerülhet Egyre szívesebben vásárolunk helyi termékeket Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam