2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lefolyótisztítás házi praktikákkal

Mindenkivel előfordulhatott már, hogy gyanús szagot észlelt a konyhában vagy a fürdőben. Sok esetben a lefolyó a ludas, és a kellemetlen szagoknak több forrása is lehet. Környezetbarát házi praktikákkal – főleg ecettel és szódabikarbónával –  sokat tehetünk a a patyolattiszta, illatos lefolyóért.

A lefolyó több okból lehet büdös. A jobbik eset, ha a lefolyó egyszerűen elszennyeződött, és ez okozza a szagot. A fürdőszobában a lefolyóban, a túlfolyóban és a padlóösszefolyóban a szappan- és tisztítószer-lerakódás idézhet elő büdösödést és dugulást, a konyhában pedig a lefolyó és túlfolyó zsíros-ételmaradékos elszennyeződése okozhat szagokat és elzáródást.

Fotó: shutterstock.com

A takarításban gyakran használt ártalmatlan szerekhez akkor is nyúlhatunk, ha a lefolyót szagtalanítanánk, vagy ha dugulást szeretnénk elhárítani. Különösen abban az esetben indokolt ezeket segítségül hívni, ha gyerek is van a háznál. 

Ha ugyanis házi tisztítókeveréket készítünk, akkor nem kell agresszív szereket használni az életterünkben. Nyomós indok továbbá, hogy ezekkel nem károsítjuk a környezetet sem.

A gyakori tisztításnál nincs jobb, amit a lefolyó szagtalansága érdekében tehetünk, de a már meglévő elszennyeződés eltávolítása is megoldást jelenthet. Első körben öntsünk egy rész víz és két rész ecet keverékét a lefolyóba, majd pár perc után öblítsük le forró vízzel. Ezután készítsünk szódabikarbónás-vizes masszát úgy, hogy 1-2 pohárnyi szódabikarbónát annyi vízzel elegyítünk, hogy az pépesen folyó állagú legyen. Ezt a keveréket öntsük a lefolyóba, és pár perc után öblítsük le. Szükség esetén használhatunk kézi pumpát a lefolyódugulás megszüntetésére.

Fotó: shutterstock.com

Végül, hogy a lefolyó szagtalanná váljon, egy pohár durva szemű sót öntsünk le annyi citromlével, hogy ez is pépesen folyó állagú legyen, és öntsük a lefolyóba. Pár perc után öblítsük le. Ha ezt a tisztító folyamatot nemcsak akkor végezzük el, ha már büdös a lefolyó, hanem megelőző célzattal is, akkor – egyéb alkatrészhibáktól mentesen – megakadályozhatjuk, hogy a szagosodás bekövetkezzen. A konyhában arra is érdemes ügyelni, hogy az ételmaradékokat minél alaposabban töröljük le az edényekről, mielőtt a mosogatóba kerülnének. Minél elővigyázatosabbak vagyunk, annál nagyobb eséllyel marad makulátlan a lefolyó.

 
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: FEMINA.HU
Vissza
Hírfolyam