2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spórolás és környezettudatosság a fűtési szezonban

A hűvös téli napok nemcsak az ember hangulatán hagyják rajta a nyomukat, hanem a fűtésszámlán is. Hiába igyekszünk alacsonyabbra állítani a termosztátot, ez nem mindig segít. Van azonban néhány gyors, olcsó trükk, amivel rengeteget lehet spórolni fagyoskodás nélkül is, és ezzel még a környezetünkért is sokat tehetünk!

Ahhoz, hogy a téli időszakban se kelljen bankot robbantani, elsősorban két dologra kell odafigyelni: az alapos szigetelésre és arra, hogy a fűtés megfelelő hatékonysággal működjön.

Fotó: shutterstock.com

A huzat megszüntetésével 10-20%-kal is olcsóbb lehet az ember fűtésszámlája. Huzat nem csak az ajtó alatt vagy az ablak mellett hatolhat be a lakásba, oda kell figyelni a padlás környékére, de a kábelek ki- és bemeneti nyílásaira is, ugyanis itt is rengeteg hideg szökhet be.

Persze az ablakokat és az ajtókat sem szabad védtelenül hagyni. A boltokban kapható, egyszerű, öntapadós D profil sokat könnyít a problémán, de készíthetsz szövetből és szivacsból huzatfogót mind az ajtóra, mind az ablakra, ezek is orvosolják a problémát. Amíg nem készülnek el, addig pedig betömheted törölközővel az ajtó és a küszöb közötti rést.

Fotó: shutterstock.com

A lakás jelentős mennyiségű meleg levegőt veszít el az ablaküvegen keresztül, ezért érdemes minden módszerrel védeni az ablakokat. A fenti szigetelésmegoldás mellett bevált módszer, hogy nappal húzd szét a függönyt, hagyd, hogy a nap természetes fénye melegítse a szobákat, este viszont húzd össze a függönyöket, mert ez segít megakadályozni azt, hogy a meleg kiszökjön a lakásból. A spalettákat és redőnyöket is érdemes ilyenkor lehúzni – míg nyáron a meleget tartják kinn, addig télen a meleget tartják benn. Minél vastagabb a sötétítőfüggöny az ablak előtt, annál jobb, ugyanis jobban őrzi a meleget. 

Érdemes arra is figyelni, hogy a fűtőtestek minél hatékonyabban működjenek, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a radiátor tiszta legyen, hiszen már egy egészen kis porrétegtől is rosszabbul üzemel. 

A hatékony fűtéssel nemcsak a gázszámlánk lesz kisebb, de a környezetünket is kevésbé terheljük a fűtés során felszabaduló légszennyező anyagokkal.

Neked ajánljuk
Tényleg csak években mérhető a gázfűtés jövője? A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának A bio-szolár ház a természetes szellőzés, a napfény és a modern kényelem találkozása Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam