2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tartsd a szemed az áramzabálókon

Dicséretes, ha nem rohansz minden új kütyü megjelenésekor az elektronikai szaküzletebe, és amikor csak lehet, a javítás mellett döntesz. De a meglévő berendezéseid tudatos üzemeltetésére is figyelj oda, ha nem akarod, hogy energiapazarlásuk a klíma és a rezsid rovására menjen.

A modern lakások tele vannak energiavámpírokkal, amelyek akkor is használnak energiát, amikor gyanútlanul kikapcsoljuk őket – ilyenkor is képesek annyi áramot elhasználni, amit a rezsinken és az ökológiai lábnyomunkon is megérezhetünk – figyelmeztet az Nrgreport.

Az egyik ilyen észrevétlen energiacsapda, amely kikapcsolva is rengeteg áramot fogyaszt, a személyi számítógép.

A régi modellek a tesztek alapján akár 50 wattnyi áramot is elhasználhatnak. Különösen pazarlóak az asztali számítógépek. Őket követik a DVD-lejátszók és a különböző audioberendezések – kifutóban lévő technológiák lévén szintén nem a legmodernebb, leghatékonyabb eszközökről van szó.

A mikrohullámú sütő és a kávéfőző is fogyaszt áramot kikapcsolt állapotban Fotó: Wasabi Lion/flickr.com

Az ilyen energiavámpír készülékek a szén-dioxid-kibocsátás nagyjából egy századáért felelősek, ami elég jelentős, ha belegondolunk, hogy milyen észrevétlenül történik mindez.

Az eszközök kikapcsolt állapotú fogyasztása akár a háztartás energiafogyasztásának 15 százalékát is adhatja! Ez ellen úgy tehetünk a legegyszerűbben, ha olyan,  konnektorba dugható elosztót vásárolunk, amelyen van ki- és bekapcsológomb, hogy egyetlen mozdulattal kilőhessük az áramot a készülékek alól.

Ha egy új eszköz beszerzése elodázhatatlanná válik, akkor pedig válasszunk egy energiahatékony modellt – ezek ugyanis már ritkábban fogyasztanak kikapcsolva annyi áramot, mint a régebbi darabok.

Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt A világ legrégebbi barlangi állatfestményét találták meg Indonéziában Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam