2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legyen a mosás is környezetbarát!

A Természetvédelmi Világszövetség szerint az élővizekbe kerülő műanyagszennyezés 35 százaléka a műszálas ruhák helytelen mosásából származik. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a tudatos mosásra. Mutatjuk a legjobb praktikákat!

Ha zölden mossuk a műszálas holmikat, azzal nemcsak a környezetet kímélhetjük meg, hanem a ruháink is tovább fogják megőrizni újszerű állapotukat.

Mossunk hideg vízben

Olyan mosószert vegyél, amelyik hideg vízben vagy már 20 Celsius-fokon működik. A meleg víz ugyanis elvékonyítja a szálakat: hő hatására és a hidrolízis folyamata során a molekulák felbomlanak, a polimer degradálódik.

Kevesebb mosószer

Általános rossz szokás, hogy egy kicsivel több mosószert használunk, mint kellene. Érdemes a mosószer mennyiségét műszálas holmiknál megfelezni. Feltétlenül folyékony mosószert használjunk, mert a por alakúban lévő zeolit és más szemcsék is dörzsölhetik a műszálak felszínét, töredezést okozva. A fehérítő adalékok is roncsolhatják a szálakat. 

Minden szempontból megéri zöldebben mosni Fotó:Pixabay

Sokszor elég a rövid program is

A legtöbb mosógépen van szintetikus program, ami kímélő jellegű, de még ezt is manuálisan le lehet rövidíteni akár 30 percesre. Ez elég a legtöbb holmi mosásához, ráadásul energiát is spórolhatunk vele.

Alacsonyabb fordulatszám

A műszálak töredezését előidézheti a túl gyors centrifugázás. A műszálas ruhák egyébként is gyorsan száradnak, állítsuk 600 rpm-re a centrifugát.

Mellőzzük a szárítógépet!

A szárítógép dobjában ide-oda dobálódik a holmi a forró levegőben. Mind a mechanikus, mind a hőhatás roncsolja a műszálas textilt. A műszálas holmik gyorsan száradnak a levegőn is, ráadásul a szárítógép rengeteg energiát használ. 

Biztos, hogy mosni kell?

Egy-egy felvétel után még nem feltétlenül szükséges kimosni a műszálas holmikat. Lehet, hogy elég beakasztani a zuhanyhoz, hogy fürdés közben a felszálló meleg pára átgőzölje. 

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam