2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Penész ellen ezek a legjobb szobanövények

Otthonunkban bármikor felütheti a fejét a penész, ami igen komoly veszélyt jelenthet az egészségünkre. Ezért is érdemes lakásunkban szobanövényeket tartani, amelyek kétféleképpen lépnek fel a spórák ellen: megtisztítják tőlük a levegőt, vagy elszívják a nedvességet.

NASA kutatása szerint egyes növények képesek kiszűrni akár az olyan káros anyagokat is, mint a formaldehid, az ammónia vagy a benzol. 

A femina.hu összegyűjtötte azokat a növényeket, amelyekkel a leghatékonyabban lehet megakadályozni, hogy a penész felüsse a fejét. Ezek többsége nagy páratartalmat szerető, meleget igénylő faj, így tökéletesen jól érzi magát a téli, fűtött szobában.

  • A vitorlavirág nemcsak jól érzi magát a párás környezetben, azáltal, hogy felszívja a levegőből a párát, csökkenti a penész megjelenésének lehetőségét.
  • A citromfa a lakásban is jól érzi magát, ráadásul csírátlanító hatásának köszönhetően segíthet fellépni a levegőben terjedő penészspórák ellen is.
  • A szobapáfrány is gyakori növénye a fürdőszobáknak, mivel magas a páraigénye, ezért egyszersmind párátlanítja is azt a helyiséget, amelyben áll, ezáltal gátolja a penész terjedését.
  • A zöldike a levegő károsanyag-tartalmának 90 százalékát elszívja, ráadásul szereti a párát, így a szoba páratartalmát is csökkenti.
  • A borostyán kiszűri a levegőből a penészspórákat, és így csökkenti azok terjedését. Ezenkívül hatásos még számos más levegőben terjedő káros anyag  ellen is.
  • A sárkányfa remekül méregteleníti a levegőt. Minden alfaja jól használható penész ellen. 
  • Az aranypálma vonja ki a legtöbb nedvességet a levegőből, ezért ez az egyik leghatékonyabb növény penész ellen, de a pálmafélék többi tagja is eredményesen használható erre a célra. 
  • Az anyósnyelv is nagyszerű légtisztító hírében áll, így a penészspórákkal is elbánik.
Fotó: Pixabay
Neked ajánljuk
Így tarthatod távol a poloskákat vegyszerek nélkül A kerti munkák során is hasznos, ha van kéznél szódabikarbóna Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam