2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy mikrobiológus tanácsai a takarításhoz

A takarítás a mindennapjaink természetes része, ám most, a koronavírus-járvány idején hatványozottan fontos odafigyelni az otthoni higiéniára. Dr. Charles Gerba mikrobiológusként tudja, mennyi kórokozó van egy lakásban, és elárulta, ő mire figyel takarításkor.

A betegségmegelőzés érdekében most sokkal alaposabban kell takarítanunk, hangsúlyt fektetve a lakás azon felületeire, használati tárgyaira is, melyeket gyakran használnak, érintenek lakói. Dr. Charles Gerba az Arizonai Egyetem mikrobiológusaként az ember környezetében előforduló kórokozókat vizsgálja. A Goodhousekeeping oldalán adott interjúban elmondta, melyek azok a tárgyak és felületek a lakásban, melyek takarításáról sokan megfeledkeznek.

Fotó: Getty Images

Dr. Gerba szerint sokan követik el azt a hibát, hogy otthonukban inkább a fürdőre fordítanak figyelmet, a konyhára alig, ott csupán a mosogatót, az asztalt és a mikrót takarítják. A fertőtlenítő takarításnak a konyhában is a pulttól a szekrényig, a mosogatón át az asztalig mindenre ki kell terjednie. A mikrobiológus külön felhívta a figyelmet: a mosogatószivacsot kellő gyakorisággal szükséges cserélni. Mivel folyamatosan nedves, és ételmaradékokkal találkozik, így pillatanok alatt elszaporodnak benne a baktériumok. Egy szivacsot maximum egy hónapig tanácsos használni. Járványos időszakban a mosogatószivacsot még gyakrabban érdemes cserélni, fertőtlenítés céljából akár napi szinten le kell önteni forrásban lévő vízzel.

Mi a helyzet a szakértő hűtőjével? Dr. Gerba otthoni hűtőszekrényének egy bizonyos részére különös figyelmet fordít: a hűtő aljára, mert a rácsos polcokról minden ide hullik és csöppen le. Muszáj gyakran fertőtleníteni, hogy ne legyen kórokozótelep vagy akár penészedés a hűtő aljában. A mikrobiológus arra is figyel, hogy ne legyen semmi lecsöpögve se a konyhapulton, se máshol, mert az táptalaj a baktériumoknak: ha nem figyelünk, pár órával később egy ott felejtett csepp kellős közepébe tehetjük a kenyeret vagy más ételt, és a kórokozót pillanatokon belül bevisszük a szervezetünkbe.

Kendő vagy spray?

Érdemes olyan szert választani, amin az áll, hogy virucid, azaz vírusölő hatású szer, mivel az hatékony lehet a koronavírus elpusztításában. Dr. Gerba mikrobiológusként a fertőtlenítőkendők mellett teszi le a voksát, mert a spray-k hatóideje körülbelül tíz másodperc, amit a legtöbben nem várnak meg, mielőtt letörlik a felületet. Ha a spray-t választjuk, alaposan kell permetezni, és türelemmel kivárni a tíz másodpercet. De óriási hiba egyetlen darab nedves kendővel – egyetlen öblítetlen törlőronggyal is – végigmenni a lakáson, mert széthordhatjuk a kórokozókat a lakásban.

Konyharuhák, kéztörlők és Szatyrok

Ezek a textilek, mivel napi többször használatosak, folyamatosan nedvesek, nyirkosak, a kórokozók fészkei lehetnek. Dr. Gerba szívesebben használ papírtörlőt, tanácsa most, a járvány idején megszívlelendő lehet. A kéztörlőket és konyharuhákat heti 1-2 alkalommal váltani kell, járványos időszakban pedig az az ideális, ha mindennap másik törölközőt helyez ki az ember. Ezeket a textileket mindig forró, 60-90 fokos vízben mossuk.

A szakértő a textil bevásárlószatyrokra is kiemelt figyelmet fordít, hiszen azokat nap nap után magunkkal visszük, ugyanazzal a kézzel fogjuk meg, amellyel például a buszon kapaszkodtunk. Ráadásul ömlesztve kerülnek bele a megvásárolt termékek, nyers hús, földes zöldségek, tejtermékek és egyebek. Ezért a szatyrokat heti rendszerességgel ki kell mosni. Dr. Gerba családja több textilszatyrot is használ: a különböző kategóriába eső termékeket különböző szatyrokban viszik haza.

Neked ajánljuk
Összefogás Kisvárdán a helyi egészségügyi dolgozókért Mi fán terem a méltányos kereskedelem? Tovább folyik az utántöltő automata tesztelése a dm-ben Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam