2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy mikrobiológus tanácsai a takarításhoz

A takarítás a mindennapjaink természetes része, ám most, a koronavírus-járvány idején hatványozottan fontos odafigyelni az otthoni higiéniára. Dr. Charles Gerba mikrobiológusként tudja, mennyi kórokozó van egy lakásban, és elárulta, ő mire figyel takarításkor.

A betegségmegelőzés érdekében most sokkal alaposabban kell takarítanunk, hangsúlyt fektetve a lakás azon felületeire, használati tárgyaira is, melyeket gyakran használnak, érintenek lakói. Dr. Charles Gerba az Arizonai Egyetem mikrobiológusaként az ember környezetében előforduló kórokozókat vizsgálja. A Goodhousekeeping oldalán adott interjúban elmondta, melyek azok a tárgyak és felületek a lakásban, melyek takarításáról sokan megfeledkeznek.

Fotó: Getty Images

Dr. Gerba szerint sokan követik el azt a hibát, hogy otthonukban inkább a fürdőre fordítanak figyelmet, a konyhára alig, ott csupán a mosogatót, az asztalt és a mikrót takarítják. A fertőtlenítő takarításnak a konyhában is a pulttól a szekrényig, a mosogatón át az asztalig mindenre ki kell terjednie. A mikrobiológus külön felhívta a figyelmet: a mosogatószivacsot kellő gyakorisággal szükséges cserélni. Mivel folyamatosan nedves, és ételmaradékokkal találkozik, így pillatanok alatt elszaporodnak benne a baktériumok. Egy szivacsot maximum egy hónapig tanácsos használni. Járványos időszakban a mosogatószivacsot még gyakrabban érdemes cserélni, fertőtlenítés céljából akár napi szinten le kell önteni forrásban lévő vízzel.

Mi a helyzet a szakértő hűtőjével? Dr. Gerba otthoni hűtőszekrényének egy bizonyos részére különös figyelmet fordít: a hűtő aljára, mert a rácsos polcokról minden ide hullik és csöppen le. Muszáj gyakran fertőtleníteni, hogy ne legyen kórokozótelep vagy akár penészedés a hűtő aljában. A mikrobiológus arra is figyel, hogy ne legyen semmi lecsöpögve se a konyhapulton, se máshol, mert az táptalaj a baktériumoknak: ha nem figyelünk, pár órával később egy ott felejtett csepp kellős közepébe tehetjük a kenyeret vagy más ételt, és a kórokozót pillanatokon belül bevisszük a szervezetünkbe.

Kendő vagy spray?

Érdemes olyan szert választani, amin az áll, hogy virucid, azaz vírusölő hatású szer, mivel az hatékony lehet a koronavírus elpusztításában. Dr. Gerba mikrobiológusként a fertőtlenítőkendők mellett teszi le a voksát, mert a spray-k hatóideje körülbelül tíz másodperc, amit a legtöbben nem várnak meg, mielőtt letörlik a felületet. Ha a spray-t választjuk, alaposan kell permetezni, és türelemmel kivárni a tíz másodpercet. De óriási hiba egyetlen darab nedves kendővel – egyetlen öblítetlen törlőronggyal is – végigmenni a lakáson, mert széthordhatjuk a kórokozókat a lakásban.

Konyharuhák, kéztörlők és Szatyrok

Ezek a textilek, mivel napi többször használatosak, folyamatosan nedvesek, nyirkosak, a kórokozók fészkei lehetnek. Dr. Gerba szívesebben használ papírtörlőt, tanácsa most, a járvány idején megszívlelendő lehet. A kéztörlőket és konyharuhákat heti 1-2 alkalommal váltani kell, járványos időszakban pedig az az ideális, ha mindennap másik törölközőt helyez ki az ember. Ezeket a textileket mindig forró, 60-90 fokos vízben mossuk.

A szakértő a textil bevásárlószatyrokra is kiemelt figyelmet fordít, hiszen azokat nap nap után magunkkal visszük, ugyanazzal a kézzel fogjuk meg, amellyel például a buszon kapaszkodtunk. Ráadásul ömlesztve kerülnek bele a megvásárolt termékek, nyers hús, földes zöldségek, tejtermékek és egyebek. Ezért a szatyrokat heti rendszerességgel ki kell mosni. Dr. Gerba családja több textilszatyrot is használ: a különböző kategóriába eső termékeket különböző szatyrokban viszik haza.

Neked ajánljuk
Új zuhanyrózsa 30 perc alatt? Fenntartható és szolidáris gazdaság megteremtését sürgette Ferenc pápa Nem minden bőrhelyettesítő anyag környezetbarát Óriási árvíz tombol Dél-Olaszországban Decemberben piacra dobhatják a világ egyik legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam