2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A muskátli távol tartja a szúnyogokat

A muskátli már-már családtagnak számít Magyarországon. Szinte nincs olyan ház, amelynek erkélyén vagy ablakpárkányán ne díszelegne belőle. Első hallásra elcsépeltnek, unalmasnak is hangozhat, változatos színű virágainak mégis nehéz ellenállni. Ráadásul a nem várt vendégektől is megvédi otthonunkat.

Az álló muskátli szereti a meleg, folyamatosan napos helyet, míg a futó fajták és az angol muskátli részben árnyékos helyen érzi jól magát, valamint több párát, vizet is igényel – írja a vaol.hu.

– A muskátli nemzetségébe mintegy kétszáz évelő, pozsgás és bokor alakú faj tartozik. Az első ismert „termesztett” muskátlifaj Dél-Afrikából került 1738-ban Párizsba, majd Angliába – mondta el Both Gyula szaktanácsadó, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke. – A név eredete a görög pelargós (gólya) szóból származik, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére.

Azon kívül, hogy a szépségükért ültetik őket, egyes fajok fontosak a parfümipar számára. A párlataikat sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére és hamisítására. A citromillatú növények kiváló rovarriasztó hatással rendelkeznek.

Vásárlás után a muskátlit ne hagyjuk az eredeti virágcserépben, ültessük át balkonládába vagy kaspóba, utóbbit le is lógathatjuk. Érdemes figyelni arra is, hogy az edény alul lyukas legyen, hogy a felesleges eső- vagy öntözővíz el tudjon szivárogni belőle. Az alját béleljük ki agyaggranulátummal. Egy méter hosszú ládába 3-4 növényt ültessünk.

Fotó: publicdomainpictures.net

Both Gyula kiemelte:

  • a muskátli nem igényes a talajra, de a jó tápanyag-ellátottságot meghálálja;
  • nem szereti a túlöntözést, ellenben bírja a kisebb szárazságot;
  • lehetőleg reggel és este locsoljuk;
  • hetente tápanyagozzuk, vagy használjunk tartós műtrágyát;
  • műtrágyázásnál káliumtúlsúlyos táp­anyagot érdemes választani, a sok nitrogéntől ugyanis csak nő, de keveset virágzik;
  • a helytelen öntözéstől fehér ödémák jelentkeznek a leveleken;
  • a meleg vörös vagy sárga elszíneződést okoz a leveleken, forróságban költöztessük növényeinket árnyékos helyre, nyaralás előtt is ez a teendő, amellett, hogy gondoskodni kell a rendszeres öntözésről;
  • az elszáradt leveleket, virágokat is rendszeresen távolítsuk el, ez virágzásra ösztönzi a növényt.

Akár össze is ültethetjük egy ládába az álló és a futó muskátlit. Ha előbbiből olyat választunk, amely rovarriasztó, megvédhetjük az érzékenyebb futó fajtákat a kártevőktől. A muskátlik színe a piros és pasztell árnyalatain keresztül a fehérig változik. A színpompás virágú növények levele, vagyis annak az illata távol tartja a szúnyogokat és a darazsakat. Kellő gondoskodás mellett késő őszig virágba borítják otthonunkat.

Ezután lehet próbálkozni az átteleltetésükkel: vágjuk vissza őket; kevésszer, de öntözzük őket. Tápanyagot viszont ne adjunk. A fényt télen is kedveli a muskátli, de -2 foknál már fagykárt szenved, tehát fagymentes helyre tegyük. Telelés előtt használjunk szürkepenész elleni növényvédő szereket.

Neked ajánljuk
503 új fajt azonosítottak tavaly brit kutatók Fertőtlenítőszerek házilag Már idén emberi életet menthetnek disznóvesék Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: vaol.hu
Vissza
Hírfolyam