2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A muskátli távol tartja a szúnyogokat

A muskátli már-már családtagnak számít Magyarországon. Szinte nincs olyan ház, amelynek erkélyén vagy ablakpárkányán ne díszelegne belőle. Első hallásra elcsépeltnek, unalmasnak is hangozhat, változatos színű virágainak mégis nehéz ellenállni. Ráadásul a nem várt vendégektől is megvédi otthonunkat.

Az álló muskátli szereti a meleg, folyamatosan napos helyet, míg a futó fajták és az angol muskátli részben árnyékos helyen érzi jól magát, valamint több párát, vizet is igényel – írja a vaol.hu.

– A muskátli nemzetségébe mintegy kétszáz évelő, pozsgás és bokor alakú faj tartozik. Az első ismert „termesztett” muskátlifaj Dél-Afrikából került 1738-ban Párizsba, majd Angliába – mondta el Both Gyula szaktanácsadó, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke. – A név eredete a görög pelargós (gólya) szóból származik, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére.

Azon kívül, hogy a szépségükért ültetik őket, egyes fajok fontosak a parfümipar számára. A párlataikat sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére és hamisítására. A citromillatú növények kiváló rovarriasztó hatással rendelkeznek.

Vásárlás után a muskátlit ne hagyjuk az eredeti virágcserépben, ültessük át balkonládába vagy kaspóba, utóbbit le is lógathatjuk. Érdemes figyelni arra is, hogy az edény alul lyukas legyen, hogy a felesleges eső- vagy öntözővíz el tudjon szivárogni belőle. Az alját béleljük ki agyaggranulátummal. Egy méter hosszú ládába 3-4 növényt ültessünk.

Fotó: publicdomainpictures.net

Both Gyula kiemelte:

  • a muskátli nem igényes a talajra, de a jó tápanyag-ellátottságot meghálálja;
  • nem szereti a túlöntözést, ellenben bírja a kisebb szárazságot;
  • lehetőleg reggel és este locsoljuk;
  • hetente tápanyagozzuk, vagy használjunk tartós műtrágyát;
  • műtrágyázásnál káliumtúlsúlyos táp­anyagot érdemes választani, a sok nitrogéntől ugyanis csak nő, de keveset virágzik;
  • a helytelen öntözéstől fehér ödémák jelentkeznek a leveleken;
  • a meleg vörös vagy sárga elszíneződést okoz a leveleken, forróságban költöztessük növényeinket árnyékos helyre, nyaralás előtt is ez a teendő, amellett, hogy gondoskodni kell a rendszeres öntözésről;
  • az elszáradt leveleket, virágokat is rendszeresen távolítsuk el, ez virágzásra ösztönzi a növényt.

Akár össze is ültethetjük egy ládába az álló és a futó muskátlit. Ha előbbiből olyat választunk, amely rovarriasztó, megvédhetjük az érzékenyebb futó fajtákat a kártevőktől. A muskátlik színe a piros és pasztell árnyalatain keresztül a fehérig változik. A színpompás virágú növények levele, vagyis annak az illata távol tartja a szúnyogokat és a darazsakat. Kellő gondoskodás mellett késő őszig virágba borítják otthonunkat.

Ezután lehet próbálkozni az átteleltetésükkel: vágjuk vissza őket; kevésszer, de öntözzük őket. Tápanyagot viszont ne adjunk. A fényt télen is kedveli a muskátli, de -2 foknál már fagykárt szenved, tehát fagymentes helyre tegyük. Telelés előtt használjunk szürkepenész elleni növényvédő szereket.

Neked ajánljuk
Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Hazánkban jól vizsgáztak a zöldnek hirdetett termékek Go, Bubi, go! Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: vaol.hu
Vissza
Hírfolyam