2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ecet mint természetes gyomirtó

A biokertészetben az ecet természetes gyomirtóként funkcionálhat. Erejét az ecetsav adja, amely segít megölni a gyomokat a kertben.

Az ecet minél magasabb százalékban tartalmaz ecetsavat, annál hatásosabb lesz a gyomokkal szemben. Míg a konyhában inkább az 5-10%-os ecetet érdemes használni, a gyomirtásra magasabb ecetsavtartalmú terméket válasszuk.

Fontos, hogy ha 20%-os vagy magasabb ecetsavtartalmú ecetet használunk, legyünk körültekintők. Figyeljünk oda, hogy az ecet ne érintkezzen a bőrrel, így használjunk kesztyűt az alkalmazása során.

Fotó: Shutterstock

Mikor használjuk az ecetet gyomirtóként?

A természetes gyomirtás során fontos, hogy megismerjük gyomnövényeinket. Mielőtt ecetet használnánk, tanulmányozzuk, milyen gyomnövények jelentek meg a kertben.
Például fontos, hogy az egynyári gyomokat még a vetőmagok ültetése előtt kiirtsuk, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy újabb generáció jelenjen meg. A gyomnövénytől függően általában tavasszal vagy nyáron fontos a gyomirtást elvégezni. Ha időben elkapjuk őket, gyakran elegendő egyetlen ecetes kezelés a gyomprobléma megoldásához.

Az évelő gyomokat, például a pitypangot azonban nem olyan könnyű legyőzni. Virágát nem elég letépni, hiszen a növény a gyökerekkel tovább képes terjedni. Ilyenkor érdemes az ecetet használni a növekedési időszak során. Tökéletes gyomirtó szer, hiszen minden egyes alkalmazáskor a növény gyengülni fog, 3-4 használat után pedig teljesen elpusztul.

Hogyan kell használni az ecetet gyomirtóként?

Ha a kertben gyomokkal küzdünk, ügyeljünk arra, hogy az ecetet közvetlenül a gyomnövényen alkalmazzuk, és lehetőleg ne érintkezzen egyik ültetett növénnyel sem. Az a tény, hogy az ecet természetes termék, nem jelenti azt, hogy nem is káros. Az ecet nem szelektív, azaz bármilyen növény képest megölni, nem csak a gyomokat.

A fű és más növények károsodásának elkerülése érdekében vegyünk fontolóra az ecet ecsettel közvetlenül a gyomra való felfestését. Ha úgy döntünk, hogy permetezőgéppel használjuk, addig ne húzzuk meg a kioldógombot, amíg közvetlenül a célzott gyom közelébe nem kerül.

A cikk az agraroldal.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Ezért éli most aranykorát a városi kertészkedés: 4 jó indok, hogy te is belevágj Az IKEA felmérése alapján elméletben már jók vagyunk környezettudatosságból Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam