2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ecet mint természetes gyomirtó

A biokertészetben az ecet természetes gyomirtóként funkcionálhat. Erejét az ecetsav adja, amely segít megölni a gyomokat a kertben.

Az ecet minél magasabb százalékban tartalmaz ecetsavat, annál hatásosabb lesz a gyomokkal szemben. Míg a konyhában inkább az 5-10%-os ecetet érdemes használni, a gyomirtásra magasabb ecetsavtartalmú terméket válasszuk.

Fontos, hogy ha 20%-os vagy magasabb ecetsavtartalmú ecetet használunk, legyünk körültekintők. Figyeljünk oda, hogy az ecet ne érintkezzen a bőrrel, így használjunk kesztyűt az alkalmazása során.

Fotó: Shutterstock

Mikor használjuk az ecetet gyomirtóként?

A természetes gyomirtás során fontos, hogy megismerjük gyomnövényeinket. Mielőtt ecetet használnánk, tanulmányozzuk, milyen gyomnövények jelentek meg a kertben.
Például fontos, hogy az egynyári gyomokat még a vetőmagok ültetése előtt kiirtsuk, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy újabb generáció jelenjen meg. A gyomnövénytől függően általában tavasszal vagy nyáron fontos a gyomirtást elvégezni. Ha időben elkapjuk őket, gyakran elegendő egyetlen ecetes kezelés a gyomprobléma megoldásához.

Az évelő gyomokat, például a pitypangot azonban nem olyan könnyű legyőzni. Virágát nem elég letépni, hiszen a növény a gyökerekkel tovább képes terjedni. Ilyenkor érdemes az ecetet használni a növekedési időszak során. Tökéletes gyomirtó szer, hiszen minden egyes alkalmazáskor a növény gyengülni fog, 3-4 használat után pedig teljesen elpusztul.

Hogyan kell használni az ecetet gyomirtóként?

Ha a kertben gyomokkal küzdünk, ügyeljünk arra, hogy az ecetet közvetlenül a gyomnövényen alkalmazzuk, és lehetőleg ne érintkezzen egyik ültetett növénnyel sem. Az a tény, hogy az ecet természetes termék, nem jelenti azt, hogy nem is káros. Az ecet nem szelektív, azaz bármilyen növény képest megölni, nem csak a gyomokat.

A fű és más növények károsodásának elkerülése érdekében vegyünk fontolóra az ecet ecsettel közvetlenül a gyomra való felfestését. Ha úgy döntünk, hogy permetezőgéppel használjuk, addig ne húzzuk meg a kioldógombot, amíg közvetlenül a célzott gyom közelébe nem kerül.

A cikk az agraroldal.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
„A falu kompromisszum, a város borzalom, a tanya az ideális az ember számára” (videó) Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Veszélyben lehet az állatkísérletek tilalma – Európa-szerte gyűjtik az aláírásokat Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam