2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megáll az ész! Így tűnhet el a penész!

Fürdő, konyha, bútorok vagy falvédők – csak néhány hely, ahol a penész befészkelheti magát. Otthonunk egészségre is ártalmas ellensége ellen fullasztó vegyszerek helyett természetes eszközökkel is felvehetjük a harcot. 

Penész elleni keverék grépfrútmagkivonatból

A penészeltávolításban jó segítség lehet a grépfrútmagkivonatból készített keverék.   Adjunk 20 csepp citrusmagkivonatot 2 csésze vízhez, keverjük össze alaposan, töltsük spriccelőflakonba, és kezdődhet a tisztítás. A takarítás után ügyeljünk a megfelelő szellőztetésről is. 

Fotó: Shutterstock

Makacs penész ellen 

A penész elleni küzdelemben az ecet is jó eszköz, melyet teafa- és citromillóolajjal keverve alkalmazhatunk. Hogy minél hatékonyabb legyen, használjuk az ecetet víz nélkül. Az ecet savasságával, a teafaolaj antibakteriális hatásával segít megtisztítani a felületet. A citromillóolaj segít abban, hogy a keverék kellemesebb illatú legyen.

Fotó: Shutterstock

Csepegtessünk 10 csepp citromillóolajat, 40 csepp teafaolajat két és fél deci ecetbe, keverjük el alaposan, és kész is a házi tisztítószerünk, melyet spriccelve vagy rongy segítségével is felvihetünk a penészes felületre. Sima falra nem alkalmas ez a keverék, mert foltot hagy. A takarításhoz használjunk kesztyűt!

Citromlével az enyhe penészedés ellen

Ha a penész nem túl makacs, csupán a hűtőajtó szélén vagy a konyhaszekrény hátulsó felületén jelentkezett, akkor első körben citromlével is próbálkozhatunk. Facsarjunk ki 3-5 lédús citromot, szűrjük le, és a hígítatlan lével töröljük át alaposan az érintett felületet, majd 5 perc múlva tiszta vizes és száraz ruhával ismételjük meg a folyamatot. 

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Íme, a fenntartható laborkávé (videóval) 50 új bringával bővült a MOL-Bubi Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam