2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

4 jel, amely arra utal, hogy át kell ültetni a szobanövényt

A szobanövényeknek köszönhetően azoknak sem kell lemondaniuk a természet közelségéről, akiknek egyébként nincs kertjük. Néhány fontos dologra azonban érdemes odafigyelnünk annak érdekében, hogy még sokáig élvezhessük zöldellőink szépségét – sok más mellett ilyenek az átültetésre utaló jelek is. 

Általában néhány évente ajánlott a lakásban nevelt szobanövények átültetése. Sokan szívesen halogatják a némi rendetlenséggel járó munkát, ám ha a növény fejlődése úgy kívánja, egyértelmű jelekkel adja tudtunkra, hogy ne húzzuk tovább az időt:

  • könnyen feldől a cserép.
  • A növény gyorsan elhasználja az öntözővizét.
  • A cserép alján lévő lyukakon át kijönnek a gyökerek.
  • A föld felszínén is láthatóvá válnak a növény gyökerei.
Fotó: Shutterstock

Az átültetés menete

Fontos, hogy a virágföld a növény igényeinek megfelelő legyen. Ma már kapható például külön citrusféléknek, pálmaféléknek, orchideáknak való is. A cserépvásárlásnál arra figyeljünk, hogy maximum két számmal legyen nagyobb az új cserép. A kelleténél nagyobb cserébe ültetett növény ugyanis túlságosan sok energiát fordít majd a gyökerekre, így más részei nem fejlődnek ideális ütemben.

Ha mindent előkészítettünk, óvatosan húzzuk ki a növényt a cserépből. Rázogassuk le róla a földet, a régi földet, óvatosan ki is szedhetjük a gyökerek közül. Ezt követően

a gyökereket érdemes finoman visszametszeni, eltávolítani a száraz, elhalt részeket.

Fotó: Shutterstock

Az új cserép aljára kerüljön egy-két centi kavics, amely segít megakadályozni a túlöntözést, majd egy kevés föld, erre jöhet a növény. Igazítsuk be, majd a növény melletti és feletti részen is töltsük fel földdel a cserepet. Érdemes figyelni rá, hogy nagyjából olyan magasan legyen az új cserépben, amilyen magasan a régiben volt. Ha ugyanis túl magasra kerül, kiszáradhatnak a gyökerek, amennyiben pedig túl alacsonyra, elrohadhat a növény töve. Ezután óvatosan nyomkodjuk le a földet a cserépbe, tömörítsük, végül öntözzük meg alaposan a szobanövényt!

Neked ajánljuk
Sötétebb lakásban is lehetnek gyönyörű szobanövényeink Így varázsolhatunk ünnepi illatokat az otthonunkba 503 új fajt azonosítottak tavaly brit kutatók Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam