2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

4 jel, amely arra utal, hogy át kell ültetni a szobanövényt

A szobanövényeknek köszönhetően azoknak sem kell lemondaniuk a természet közelségéről, akiknek egyébként nincs kertjük. Néhány fontos dologra azonban érdemes odafigyelnünk annak érdekében, hogy még sokáig élvezhessük zöldellőink szépségét – sok más mellett ilyenek az átültetésre utaló jelek is. 

Általában néhány évente ajánlott a lakásban nevelt szobanövények átültetése. Sokan szívesen halogatják a némi rendetlenséggel járó munkát, ám ha a növény fejlődése úgy kívánja, egyértelmű jelekkel adja tudtunkra, hogy ne húzzuk tovább az időt:

  • könnyen feldől a cserép.
  • A növény gyorsan elhasználja az öntözővizét.
  • A cserép alján lévő lyukakon át kijönnek a gyökerek.
  • A föld felszínén is láthatóvá válnak a növény gyökerei.
Fotó: Shutterstock

Az átültetés menete

Fontos, hogy a virágföld a növény igényeinek megfelelő legyen. Ma már kapható például külön citrusféléknek, pálmaféléknek, orchideáknak való is. A cserépvásárlásnál arra figyeljünk, hogy maximum két számmal legyen nagyobb az új cserép. A kelleténél nagyobb cserébe ültetett növény ugyanis túlságosan sok energiát fordít majd a gyökerekre, így más részei nem fejlődnek ideális ütemben.

Ha mindent előkészítettünk, óvatosan húzzuk ki a növényt a cserépből. Rázogassuk le róla a földet, a régi földet, óvatosan ki is szedhetjük a gyökerek közül. Ezt követően

a gyökereket érdemes finoman visszametszeni, eltávolítani a száraz, elhalt részeket.

Fotó: Shutterstock

Az új cserép aljára kerüljön egy-két centi kavics, amely segít megakadályozni a túlöntözést, majd egy kevés föld, erre jöhet a növény. Igazítsuk be, majd a növény melletti és feletti részen is töltsük fel földdel a cserepet. Érdemes figyelni rá, hogy nagyjából olyan magasan legyen az új cserépben, amilyen magasan a régiben volt. Ha ugyanis túl magasra kerül, kiszáradhatnak a gyökerek, amennyiben pedig túl alacsonyra, elrohadhat a növény töve. Ezután óvatosan nyomkodjuk le a földet a cserépbe, tömörítsük, végül öntözzük meg alaposan a szobanövényt!

Neked ajánljuk
Robotikus üvegházak onthatják a friss zöldségeket (videóval) Egy ipari csarnok is lehet fenntartható Cleaneco – a környezettudatos magyar mosószer Több mint nyolcvanezer üveg Béres-cseppet kaptak a pedagógusok A Burger King is lép a parttalan szeméttermelés ellen
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam