Természetes praktikák levéltetvek ellen
A gazdák számára talán nincs bosszantóbb dolog annál, mint amikor a zöldségeken, fűszereken megjelennek a levéltetvek telepei. Vessük be a házi szereket, hogy az ennivaló zöldeket gond nélkül szüretelhessük.
A levéltetvek az ökológiailag egyensúlyban lévő kertekben nem jelentenek drámát, hiszen a katicabogarak és más hasznos rovarok gondoskodnak arról, hogy ne tudjanak túlszaporodni. Azonban a zöldfűszerek, saláták esetében kellemetlen lehet a telepek megjelenése, mert fogyaszthatatlanná válhatnak a növények.

Házi praktikák levéltetvek ellen
- Hagymafőzet: az összevágott hagymát pároljuk lassan 30 percig 1 liter vízben. Hagyjuk kihűlni, szűrjük át, majd a növényeket hígítatlan oldattal erősen permetezzük.
- Fokhagymafőzet: 50 g friss fokhagymát vágjunk finomra, és öntsünk rá 1,5 liter forrásban lévő vizet. Hagyjuk legalább 3 órán át ázni, majd szűrjük le. Vigyük fel töményen a növényekre.

- Oregánófőzet: 100 g friss (vagy 10 g szárított) oregánóra öntsünk fél liter forrásban lévő vizet, és hagyjuk ázni 15-20 percig. Hagyjuk kihűlni, szűrjük át, majd 1:3 arányban vízzel hígítva permetezzük a növényekre.
-
Tej-víz keverék: keverjünk el tejet vízzel 1:2 arányban, és permetezzük a növényekre (a tejsav káros a tetvekre).

-
Fekete tea: 2 filtert ½ liter vízben főzzünk meg, és hagyjuk 15 percig ázni. Kihűlés után ezzel permetezzük a növényeket (a tanninok károsítják a tetveket).
-
Ecetes oldat: ½ liter ecetet 4,5 liter vízben keverjünk el, és permetezzük a növényekre (a tetvek elkerülik a savas környezetet).
-
Csalánfőzet: 200 g friss (vagy 20 g szárított) csalánlevelet durván aprítsunk fel, 2 napra áztassuk 1 liter vízbe. Fontos, hogy az erjedés ne induljon el! 2 nap elteltével szűrjük le a főzetet, és a fertőzött növényi részekre hígítatlanul, bőven permetezzünk.