2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Használjunk kólát! – Meztelen csiga ellen és komposztáláshoz

Nem titok, hogy a túlzott kólafogyasztás kifejezetten káros lehet a szervezetre, azonban kevesen tudják, hogy a kertben igazán hasznos lehet ez a fekete folyadék. De mégis hogyan? Bohács Ádám kertépítő technikus jótanácsai.

„Én már nagyon régóta tudom, hogy a kóla eszméletlenül egészségtelen, volt olyan ismerősöm, aki naponta 3-4 litert ivott belőle, egyszerűen függőséget okozott nála a kólaivás. Ennek pedig meg is lett az eredménye, rohamosan hízott, és a cukorbetegség első jelei is megmutatkoztak nála. Az orvosok tanácsára nagy nehezen leszokott a kóláról, és lássatok csodát, a súlya kis idő múlva visszaállt normálisra” – írja az agraroldal.hu honlapon megjelent cikkében Bohács Ádám.

A kertépítő technikus mégis azt javasolja mindenkinek, hogy vegyen kólát, de nem ivásra. Ugyanis mind a háztartásban, mind pedig a kertben csodákat művelhetünk a segítségével.

Kóla a komposztáláshoz

Meglepően hangozhat, de a kóla rendkívül jól használható a komposztáláshoz. Elég csupán a komposztáló tartalmára önteni a kólát – enyhén savas természetének köszönhetően segít lebontani a szerves anyagokat, édes íze pedig magához vonzza a jótékony, a komposztálás folyamatában segítő mikroorganizmusokat.

Kóla a házatlan csigák ellen

A kóla hasonlóképpen vonzza a csigákat és a házatlan csigákat, mint a sör. Fogjunk egy alacsony edényt, amibe a csigák képesek belemászni, és öntsünk bele egy kis kólát. A savas ital könnyedén végez a csigákkal. Érdemes egyszerre legalább 2-3 helyen elhelyezni egy-egy ilyen „kólacsapdát” a kertünkben.

Kóla mint darázscsapda

Ha a darazsak és lódarazsak is gyakran zaklatnak bennünket, és nehézkessé teszik a munkát kertünkben, a kóla segít csapdába csalni és kiirtani őket. Elég csupán a tetejénél elvágni egy kólás palackot, majd szájával lefelé lefordítani. A palack alján található kóla bevonzza a darazsakat, de elmenekülni már nem igazán tudnak majd belőle! Ez a módszer a legyek ellen is remekül alkalmazható.

soha ne használjuk a kólát permetezéshez!

Számos kísérlet bizonyítja, hogy káros dolog kólát spriccelni a növényekre, ezért egyáltalán nem javasolt permetként vagy öntözőszerként használni. Az ok: a kólában található magas cukormennyiség magába szívja a nedvességet a növények elől, így a gyökerek nem jutnak elegendő vízhez, és kiszáradhatnak.

Fotók: Shutterstock

Neked ajánljuk
A kerti munkák során is hasznos, ha van kéznél szódabikarbóna Nagyvárosi komposztálás? Miért is ne! Fűszerkeveréket, fűszersót házilag is készíthetsz magadnak! Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam